ua en ru

Продуктивність банків в Україні становить 16% від США

Продуктивність банків в Україні становить 16% від США Фото: продуктивність українських банків залишається низькою

Банківський рахунок є тільки у 53% жителів країни

Продуктивність українського банківського сектора в обслуговуванні фізичних осіб становить близько 16% рівня США і 39% рівня Польщі. Основна причина такого відставання обумовлена високою часткою операцій з готівкою і поширенням ручної обробки платежів. Інформація про це опублікована у звіті "Підвищення продуктивності праці в Україні: банківський сектор, як модель економічного розвитку", підготовленому McKinsey & Company, Inc у співпраці з Finalta.

У повідомленні говориться, що на одного українця на рік припадає близько 30 банківських транзакцій, що є одним з показників низької продуктивності банківського сектору в країні.


Дослідники прийшли до висновку, що в Україні добре розвинена інфраструктура відділень, банкоматів та терміналів, але при цьому рівень охоплення населення банківськими послугами низький. На 1 млн людей в країні припадає 559 банківських і поштових відділень, які надають фінансові послуги. Рівень порівнянний з показником Польщі (587) і значно перевищує, наприклад, рівень Туреччини (207). При цьому, банківський рахунок є тільки у 53% жителів країни. Для порівняння, в Туреччині показник становить 57%, а у Польщі 78%.

Дослідники також дійшли висновку, що банківський сектор України залишається відносно высокозатратным. У 2014 році співвідношення операційних витрат до середнього обсягу активів становило 4,4%. У Польщі цей показник досягає 1,8%, а в Туреччині 3%. Одна з причин такої ситуації – значна кількість невеликих банків, у яких відносні витрати вдвоє, а іноді втричі вище, ніж у провідних гравців ринку. З іншого боку, йдеться у звіті, на сьогодні 10 найбільших банків в країні контролюють 69% активів, що порівнянно з рівнем Іспанії, Польщі та Румунії.

Те, що українські банки відстають за рівнем продуктивності пояснюється декількома факторами. Серед них - складні процеси з великою кількістю паперової роботи і надлишкові мережі відділень. У країні на кожне банківське відділення в середньому припадає в 2-3 рази менше клієнтів, ніж у країнах з порівняними показниками. Інший фактор - значна частка роботи з готівкою, яка відображає високу частку тіньової економіки та недостатній рівень розвитку платіжної інфраструктури. В середньому в банківських відділеннях, касири обробляють 5 – 10 разів більше операцій з готівкою, ніж в інших країнах.

За даними звіту, 89% платежів і переказів населення здійснюється готівкою.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що один з найбільших банків світу виплатить США 1,2 млрд доларів.