ua en ru

Продаж зброї у світі виріс на 10% за п'ять років, - дослідження

Продаж зброї у світі виріс на 10% за п'ять років, - дослідження Фото: зброя (flickr.com/7armyjmtc)

США сконцентрували майже 34% світового продажу

Продаж зброї в світі в 2013-2017 роках збільшився загалом на 10% у порівнянні з періодом 2008-2012 років. Про це йдеться в оприлюдненому в понеділок, 12 березня, звіті Стокгольмського інституту проблем миру (SIPRI), передає Deutsche Welle.

При цьому найбільшими світовими експортерами зброї є США, Росія, Франція, Німеччина і Китай. Зокрема, США за останні п’ять років наростили поставки озброєнь майже на чверть і зараз сконцентрували майже 34% світового продажу.

"Ґрунтуючись на угодах, підписаних під час правління адміністрації Обами, обсяг поставок озброєнь США в 2013-17 роках досяг найвищого рівня з кінця 1990-х", - повідомляє директорка програми озброєнь і військових витрат SIPRI Од Флеран.

США постачали зброю в 98 країн, майже половина надійшла в країни Близького Сходу.

Активніше всього в світі скуповували зброю Індія, Саудівська Аравія, Єгипет і ОАЕ.

Нагадаємо, 10 березня Флорида змінила правила продажу зброї. Зокрема, підписаний закон передбачає підвищення мінімального віку продажу зброї з 18-ти років до 21 року, збільшення терміну перевірки тих, хто бажає придбати вогнепальну зброю, а також дозвіл прихованого носіння зброї деяким співробітникам шкіл.

Цей закон був ухвалений після масового вбивства в школі в місті Паркленд: злочинець застрелив 14 підлітків і трьох вчителів.