ua en ru

Проблеми "Всеукраїнського банку розвитку" пов'язані з іменем власника, - експерт

Щодо "Всеукраїнського банку розвитку" державою прийнято помилкове рішення. Про це на прес-конференції "Про ситуацію в ПАТ "ВБР" заявив ректор Міжнародного університету бізнесу МІБ-Україна, професор Олександр Савченко.

Він зазначив, що проблеми, які зараз переживає колектив банку, пов'язані, в тому числі, і з ім'ям власника, а рішення НБУ про введення в "ВБР" тимчасової адміністрації, не відповідають інтересам країни.

Експерт повідомив, що відповідальність за акції банку зараз несе держава, а не НБУ. В таких умовах раціональна поведінка уряду і НБУ, на думку Савченка - призначити відповідальний орган або групу осіб, які мали б виступати від імені акціонера до моменту вирішення в юридичному порядку права на власність акцій банку, а банк весь цей час повинен функціонувати і приносити прибуток.

Проаналізувавши фінанси банку та висновки рейтингових агентств, Савченко прийшов до висновку, що "Всеукраїнський банк розвитку" зараз - це один з найдорожчих банків в Україні, тому що він надліквідний, має значні доходи і дуже потужну технологічну базу.

"Важко оцінити, але 100 млн дол. він коштує. Банк дає прибутки в бюджет держави, працює 1000 чоловік, 4 млн грн виплачується тільки податків від заробітної плати, кредитуються клієнти і економіка. Є політична колізія з одного боку, і економічна, з іншого. Тобто, держава повинна виступати з позицій економічного прагматизму, максимізації доходів держави і максимізації доходів бізнесу і банківського сектора, і працівників, які там працюють. Вибрано було інше рішення, на мою думку, дуже помилкове, яку ще можна виправити", - заявив Савченко.

На думку фахівця, ситуацію посилює загальна напружена ситуація у фінансовому секторі, при якій банки стоять у черзі на ліквідацію та не виплачують депозити і відсотки, не здійснюють платежі.

"Я ще раз підкреслюю, що такими діями завдається шкода не Олександру Януковичу, а українській державі, українському бізнесу, українській банківській системі і представникам банку. "Козел відпущення" в даних умовах - це колектив і 150 тисяч клієнтів банку, гроші яких просто пропадуть", - резюмував експерт.

Нагадаємо, 28 листопада, Національний банк України визнав неплатоспроможними ПАТ "Легбанк", ПАТ " БГ Банк" та ПАТ "Всеукраїнський банк розвитку".