ua en ru

Є проблеми з управлінням ПЕК та прозорістю роботи НКРЕКП, - віце-прем'єр-міністр України

Претензії до НКРЕКП є, питання прозорості їх роботи не вирішується. Є проблеми в управлінні енергосистемою в цілому і претензії до міністра мають підстави. Про це заявив віце-прем'єр-міністр України Валерій Вощевський в ході круглого столу на тему "Сто днів до зими".

"У нас дуже складна ситуація в енергетиці. Одна з проблем - це забезпечення вугіллям нашої теплової генерації. Друга - це проблема неплатежів. Третя - це встановлення реальної ринкової ціни вугілля. В галузі корупційна складова зашкалює, і сьогодні галузь ще більше деградує. Ми повинні негайно приступити до реформування", - зазначив Валерій Вощевський.

За словами віце-прем'єр-міністра, досвід минулого опалювального сезону показав, що потрібні точні оцінки ситуації в енергетичній галузі, не ангажовані, без будь-якого політичного впливу. Протягом місяця в Україні працювала міжнародна експертна місія, яка складалася з 26 осіб, 14 з яких представляють уряди США, Канади і Європейського союзу. Незалежні експерти проаналізували ситуацію і розробили два антикризових плану для енергетичного сектору України. Перший план щодо того, як забезпечити нормальне проходження зими, другий - щодо дій в енергетичному секторі України на найближчі 2-5 років для забезпечення її енергетичної незалежності.

За словами Вільяма Брайана, старшого радника Міністерства енергетики США, інформація, яка надходила уряду, часто була суперечливою. Місія визначила ряд проблем, і уряд мобілізує зусилля на їх вирішення.

"Необхідно збільшити поставки вугілля, куди і як їх направляти має вирішувати уряд. Енергосистема повинна працювати збалансовано за рахунок потенціалу генерації або скорочення попиту. Споживачі повинні економити ресурси. Якщо будуть великі коливання, будуть відключення, тому необхідно мати достатню кількість вугілля. План з рекомендаціями експертів буде публічним і доступним всім", - зазначив експерт.

Нагадаємо, небаланс об'єднаної енергосистеми України досягає 3000 МВт на добу і це влітку до початку опалювального сезону. В аварійному ремонті знаходиться 2ГВт потужності ТЕС, в плановому - 2,9 Гвт, 3 ГВт задекларовано відсутність палива, 2,3 недоступні через АТО. Склади ТЕС станом на 03.08.2015 складають 1,37 млн т, при середніх рівнях червня-липня 2014 року 3,4 млн т. При цьому 56% від загального запасу вугілля на ТЕС становлять склади, ізольовані на Бурштинській ТЕС та Луганській ТЕС.