ua en ru

Україна вважає, що проблеми з ввезенням українських товарів у РФ - процедурний момент, а не наслідок загороджувальних заходів - Мунтіян

Україна не отримувала від російської сторони офіційних документів, що підтверджують порушення українськими експортерами норм законодавства Митного союзу або безпосереднього митного законодавства Російської Федерації, повідомив урядовий уповноважений України з питань співробітництва з Російською Федерацією, державами-учасниками СНД, ЄврАзЕС та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян.

"На сьогоднішній момент немає документів, що підтверджують, що українські товаровиробники порушили законодавство Митного союзу або Російської Федерації Такі документи російська сторона не надала", -відзначив він.

У той же час, Валерій Мунтіян вважає, що не можна говорити про те, що проблеми з ввезенням українських товарів у РФ, є наслідком будь-яких загороджувальних заходів. На його думку, в даному випадку мова йде, скоріше, про процедурних моментах.

"Існує низка інформаційних повідомлень від українських підприємців про певні проблеми з проходженням митних процедур в РФ в останні кілька днів", - зазначив Валерій Мунтіян.

Він повідомив, що Україна проаналізувала нормативно-правову базу, на підставі якої могло бути прийнято відповідне рішення нашим північним сусідом.

"Дійсно, є загальноросійський профіль ризику на етапі реєстрації декларації та певний перелік підприємств, але сказати, що це (проблеми при ввезенні українських товарів у РФ) носить масовий характер і що є підтверджуючі документи, згідно з якими до цього переліку внесено українські підприємства або товари, на сьогодні не можна Такими документами ми на сьогодні не володіємо", - підкреслив Валерій Мунтіян.

Разом з тим, він не заперечує, що проблема з ввезенням українських товарів у РФ дійсно існує і прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив уряду розібратися в даному питанні і вже формується відповідна робоча група.

"Прем'єр-міністр доручив розібратися, визначитися з фактами та вжити відповідних заходів щодо захисту вітчизняних товаровиробників Якщо такі питання і проблеми виникли, то потрібно їх врегулювати", - підкреслив він.

У цілому він зазначив, що Мінекономрозвитку України проводить моніторинг ситуації з експортом українських товарів у РФ, а також активно співпрацює з російською стороною за рішенням виниклої проблеми.