ua en ru

Проблеми з енергопостачанням виникають через низький рівень контролю на цьому ринку, - екс-міністр

Для уникнення позаштатних ситуацій в енергопостачанні необхідно посилити роль Національної комісії з регулювання електроенергетики України. Таку думку в ефірі радіо "Свобода" висловив голова наглядової ради "Київенерго", колишній міністр палива та енергетики Іван Плачков.

"Всі ліцензіанти, коли отримують ліцензію, підписують жорсткі зобов'язання забезпечити громадян України електропостачанням. На жаль, і власники, і державні компанії не виконують сьогодні умови ліцензування", - зазначив він.

Іван Плачков вважає, що Україні потрібно перейти до "американської моделі" ринку енергоносіїв. "У такому випадку працюють публічні акціонерні компанії, власниками яких є тисячі, десятки і сотні тисяч акціонерів, і ніхто не володіє контрольним пакетом акцій. Такі компанії де-факто працюють під координацією й економічним контролем державних органів", - зазначив екс-міністр.

За словами Плачкова, якщо зазвичай Україна споживає в середньому від 25 до 28 тис. МВт, то нині споживання сягає 32 тис. МВт. На його думку, електроенергетичний комплекс України "не був готовий до таких низьких температур".