ua en ru

Залучення інвесторів до видобутку вуглеводнів на шельфі Чорного моря допоможе звільнитися від газової монополії Росії, - експерт

Незалежний енергетичний експерт Володимир Саприкін вважає, що кращого джерела газу, ніж шельф Чорного моря, в середньостроковій перспективі в Україні немає. Так, він прокоментував переговори уряду з компанією ExxonMobil відносно підготовки до підписання Угоди про розділ продукції (УРП) на ділянці Скіфській (шельф Чорного моря).

"ExxonMobil - одна з найбільших світових енергетичних компаній. Вона може видобувати нафту на суші, шельфі, і що головне - глубокодонном шельфі, на якому в Україні ніхто не працює. Що стосується ділянки Скіфська, то для компанії це насіння, її технологій, досвіду , засобів більш ніж достатньо для розвідки і видобутку вуглеводнів. Звичайно, було б краще, якщо Україна самостійно видобувала нафту, але на даному етапі все-таки краще залучення таких гігантів, як ExxonMobil ", - зазначає експерт.

У зв'язку з цим він вважає шельф Чорного моря найбільш перспективним джерелом видобутку газу.

"На жаль, шельф досліджений десь на рівні 4%, тому давати оцінки щодо конкретних обсягів важко. Шельф - це найбільш перспективне джерело видобутку газу. Це довела компанія "Чорноморнафтогаз", що збільшила в цьому місці видобуток газу в півтора рази. Кращого джерела, ніж шельф, в середньостроковій і, можливо, довгостроковій, перспективі, навіть у порівнянні зі сланцевим газом, ми не маємо", - додав Саприкін.

Експерт переконаний, що подібні кроки уряду допоможуть Україні в майбутньому звільнитися від газової залежності Росії.

"Потрібно зменшити вплив від Російської Федерації, "Газпрому". В останні роки їх монополії вже немає. Звичайно, ми не бачимо сьогодні скорочення обсягів закупівель в мільярдах кубометрів газу, мова поки йде про мільйони куб м. Але, думаю, до мільярдних цифрам ми підійдемо вже до кінця поточного року. Більше того, коли почнеться реверс газу через Словаччину - найбільш перспективний напрямок, лише протягом року ми можемо отримати до 10 млрд куб. м", - резюмував він.

Нагадаємо, що вчора перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов обговорив з представниками американської компанії ExxonMobil перспективи співпраці між сторонами в енергетичній сфері, зокрема підготовку до підписання угоди про розділ продукції (УРП) на ділянці Скіфська (шельф Чорного моря).

У серпні 2012 р. консорціум компаній на чолі з ExxonMobil був обраний переможцем конкурсу з розробки глибоководного блоку Скіфська.