ua en ru

Приватизація в енергетиці повинна продовжуватися разом з реформуванням ринку, - експерти

Продовження приватизації державних пакетів акцій енергетичних компаній має супроводжуватися реформуванням ринку електроенергетики. Таку думку висловили експерти в ході круглого столу "Приватизація в енергетиці: проблеми та подальші кроки".

За словами президента ВГО "Енергетична асоціація України" Василя Котка, приватизація є необхідним, але не єдиним фактором для підвищення ефективності та залучення інвестицій в енергетичну галузь.

"Це необхідний фактор, але не достатній. Однієї приватної власності мало. Потрібно, щоб держава створила належні регуляторні умови, забезпечила законність, чесні правила в політиці. В Україні поки що цього всього немає, на жаль. На сьогоднішній день нам необхідно в 2-3 рази більше інвестицій (ніж вже вкладено в галузь під час попередніх хвиль приватизації - ред.), щоб через кілька років лише утримати економіку від падіння", - вважає експерт.

На його думку, мало хто з тих, хто прийшов раніше на енергоринок інвесторів дбали про те, щоб створювати умови для його ефективного реформування.

"Американці (компанія AES - ред.) завжди працювали над тим, щоб в Україні вдосконалилися правила, законодавство. В останні роки на це були спрямовані значні зусилля ДТЕК, ця компанія працює на майбутнє. Інші приватники завжди вирішували питання "під столом", - зазначив Котко.

Експерт упевнений, що енергетична галузь без реформування та інвестицій приречена на деградацію. "Зараз у нас горить світло тільки тому, що спад в економіці, попит на електроенергію впав. І якщо економіка почне відновлюватися, то через 3 роки скрізь буде дефіцит електроенергії, розподільчих потужностей, особливо навколо великих міст. У селах дощ - вже стихійне лихо, кількість відключень істотно зростає", - сказав Котко.

На думку директора ТОВ "Трансенергоконсалтинг" Світлани Голікової, міжнародний досвід приватизаційних процесів також свідчить про те, що продаж державних пакетів акцій енергокомпаній повинні супроводжувати реформи ринку.

"У тому стані, в якому ми перебуваємо, і в тій пропорції балансу приватної і державної власності, не треба дивитися, яка державна чи приватна компанія працює ефективніше. Не потрібно дивитися, скільки буде залучено коштів від приватизації. Необхідно прискорювати реформування ринку електроенергії, просувати біржовий ринок, ринок фінансових інструментів. І тільки після того, як налагодиться робота ринків, коли захистимо споживача, можна говорити про те, як ми будемо працювати з залишками державної власності", - підсумувала вона.

Як повідомлялося, в результаті приватизації пакетів акцій 11 державних енергокомпаній в 2011-2013 рр. до держбюджету надійшло понад 6,5 млрд грн. У результаті конкуренції за пакети вдалося збільшити кінцеві ціни продажу держпакетів акцій у сумі на 215 млн грн.