ua en ru

Присяжнюк: В Україні можуть переробляти понад 5 млн т на рік

Держава постійно працює над розширенням зовнішніх ринків збуту вітчизняної молочної продукції. Адже зростає не лише виробництво молока, а й можливості для його переробки. Так, вітчизняні переробні підприємства щорічно переробляють близько 5 млн т молочної сировини і експортують більше 1 млн т молочних продуктів. Основними імпортерами є Росія, Молдова, Казахстан, Туркменістан, Азербайджан і Грузія. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

"Вітчизняна молочна галузь є стратегічною складовою економіки України, що має велике соціальне значення. Так, для нас важливо не тільки збільшити виробництво молока, а й забезпечити його високотехнологічну переробку. І сьогодні у нас є вже понад 500 молокопереробних підприємств, атестованих на виробництво молока і молочних продуктів. І щороку їх потужності дозволяють переробити близько 5 млн т молочної сировини", - підкреслив Микола Присяжнюк.

При цьому міністр зазначив, що на сьогоднішній день молокопереробна галузь є високотехнологічною. Тому велика увага приділяється модернізації підприємств та створенню нових. Наприклад, минулого року в Київській області було відкрито два нових підприємства з виробництва дитячого харчування на молочній основі. Зокрема, для їх створення були залучені 260 млн грн українських та іноземних інвестицій.

Крім того, Микола Присяжнюк підкреслив, що українське молочне виробництво відрізняється високим експортним потенціалом. Тому Україна постійно працює над розширенням зовнішніх ринків збуту вітчизняної молочної продукції.

"Товари молочного виробництва займають велику частку в загальному експорті нашої держави. Так, молокопереробними підприємствами щорічно експортується близько 1 мільйона тонн молокопродуктів в перерахунку на молоко. При цьому їх імпорт низький і становить 2% від загального обсягу виробництва молока", - зазначив Присяжнюк.

За словами глави відомства, вітчизняна молочна продукція експортується в основному до Росії, Молдови, Казахстан, Туркменістан, Азербайджан і Грузію.