ua en ru

Присяжнюк: В Україні наближається до завершення весняна посівна

Станом на 13 травня в Україні засіяні ярові зернові і зернобобові на площі 7,7 млн га, що становить 94% від прогнозу, в тому числі, засіяно 4,5 млн га кукурудзою на зерно. Зараз завершується сівба пізніх зернових - гречки, проса, повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Враховуючи прогнози погоди на місяць і темпи проведення весняно-польових робіт, посівна в Україні завершиться найближчим часом. Залишилось засіяти близько 6% площ від попереднього прогнозу. Зараз ми успішно сіємо кукурудзу, гречку, просо, рис та інші пізні культури. А стан озимих культур залишається переважно хорошим і задовільним», - зазначив Присяжнюк.

Незважаючи на посушливі умови і підвищений температурний режим, стан посівів поки не викликає занепокоєння. Однак, через дефіцит опадів, запаси вологи в грунті поступово зменшуються. За прогнозами Українського гідрометеорологічного центру на травень, середня місячна кількість опадів складе 22-60 мм - у західному регіоні, Вінницької області та в горах Криму переважно 62-81 мм, в Карпатах і на Прикарпатті - 85-148 мм.

«Якщо протягом 5-10 днів пройдуть дощі, ситуація на полях істотно покращиться. Зокрема це стосується Криму та інших південних областей, де склалися не зовсім сприятливі умови для вегетації рослин. У північних і західних регіонах ситуація краще, однак і в цих регіонах при збереженні посушливої погоди можливе погіршення стану посівів», - зазначив міністр.

За словами глави відомства, в таких погодних умовах необхідно максимально використовувати зрошувані землі, розмістивши на них, перш за все, сою, кормові та овочеві культури.