ua en ru

Присяжнюк: Україна наростить торгівлю сільгосппродукцією з Іраном в 5 разів

Україна найближчим часом планує наростити обсяги зовнішньої торгівлі сільгосппродукцією з Іраном в п'ять разів. Зокрема, збільшувати товарообіг будуть у зерновому і масляному секторах. Про це вчора в ході зустрічі з іранськими журналістами повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

"Дипломатичні відносини між Україною та Іраном сьогодні знаходяться на високому рівні. Особливо хочу відзначити взаємний інтерес у сільському господарстві. Так, у вересні планується почати роботу міжурядової українсько-іранської комісії, яка допоможе ще більше активізувати співпрацю в аграрному секторі", - підкреслив міністр.

Присяжнюк також зазначив, що найближчим часом зовнішня торгівля сільгосппродукцією між Україною та Іраном може зрости в 3-5 разів. Так, на сьогоднішній день Іран знаходиться на 13 місці серед країн-імпортерів української сільгосппродукції. Однак у нього є перспектива вийти на 7-е місце.

"Для цього Україна планує наростити експорт зернових, соняшникової олії в Іран, а також розширити асортимент експортованої на іранський ринок вітчизняної аграрної продукції. Крім того, Україна розглядає можливості впровадження досягнень вітчизняної селекції зернових та інших наукових розробок в аграрний сектор Ірану", - повідомив Микола Присяжнюк.