ua en ru

Присяжнюк: Уряд направив з початку 2013 р. на підтримку тваринництва 105,6 млн грн

За перші чотири місяці поточного року держава перерахувала селянам 91,8 млн грн дотації за збереження молодняку великої рогатої худоби (ВРХ), 8,6 млн грн - за здачу на забій ВРХ та свиней, а також компенсувало 5,2 млн грн за придбання установки індивідуального доїння. Всього за цими програмами сільгоспвиробники отримають 105,6 млн грн, повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Держава і далі виплачує дотації за збереження та утримання молодняку ВРХ, за здачу на забій свиней та ВРХ, а також частково компенсує витрати на придбання установки індивідуального доїння. Таким чином, держава стимулює тримати худобу і реалізовувати його на забій на спеціалізовані підприємства, як це робиться в цивілізованих країнах. І ми бачимо, що участь у цих програмах беруть все більше сільгоспвиробників - селян, фермерів і кооператорів», - сказав Присяжнюк.

Станом на 1 травня за дотацією на збереження та утримання молодняку ВРХ вперше звернулися 53,7 тис. фізосіб за утримання ними 75,1 тис. голів. За дотацією за вирощених і проданих на забій ВРХ та свиней звернулися 3887 фізичних осіб та 60 фермерських господарств. За дотацією на відшкодування придбання установок індивідуального доїння звернулися 1204 селянина.

«Ці державні програми підтримки тваринництва дають свої результати. Так, минулого року, вперше за роки незалежності, стабілізувалося поголів'я ВРХ. А вже станом на початок червня поточного року воно зросло на 3,2% порівняно з відповідною датою 2012 р. Поголів'я ж свиней зросло на 4,8%. Тому держава і Мінагрополітики і далі мають намір продовжувати таку підтримку галузі», - підкреслив міністр агрополітики.