ua en ru

На прийняття реформи децентралізації у ВР є близько півроку, - спецпосланець Німеччини

На прийняття реформи децентралізації у ВР є близько півроку, - спецпосланець Німеччини Фото: Георг Мильбрадт (uacrisis.org)

Експерти склали список, в якому 17 законопроектів, необхідних прийняти

Україна має близько півроку для прийняття в парламенті законів, необхідних для проведення реформ децентралізації. Про це заявив спеціальний посланець уряду Німеччини Георг Мильбрадт в інтерв'ю "Європейської правді".

"Ця реформа є стратегічно важливою, оскільки вона змінює менталітет. Раніше в Україні - і за царя, і при Союзі - країною керували за принципом "зверху вниз". Зараз вибудовується система "знизу вгору", коли люди починають брати на себе відповідальність за свої життя. Це викликає відчуття, що саме ви, громадяни, і є країною", - сказав він.

Крім того, Мильбрадт відзначив необхідність повністю змінити структуру, а також систему управління на місцевому рівні, додавши, що для цього необхідні законодавчі зміни.

"Я хочу підкреслити, що час - дуже обмежений. У вас є "вікно можливостей" в 6-7 місяців. Вже восени розпочинається президентська виборча кампанія, коли Рада не буде підтримувати таку велику кількість рішень. В 2019 році - парламентські вибори, потім, в 2020-му - місцеві. Тому якщо зміни не будуть затверджені зараз, то ми відкладаємо реформу мінімум до 2021-2022 року", - підкреслив спецпосланець.

Він також розповів, що експерти склали список, в якому 17 законопроектів, необхідних прийняти.

Зазначено, що перша група - це проекти, які роблять простіше процедуру об'єднання громад, ліквідуючи затримку цього процесу на різних рівнях. Друга група - законопроекти, які додають нові стимули для об'єднаних громад. Третя група законопроектів - перехід реформи на рівень районів.

Нагадаємо, на початку лютого він заявив, що в Євросоюзі відчувають вплив реформи децентралізації влади в Україні і підкреслюють важливість її проведення. Про це в ході прес-конференції "Міжнародна підтримка реформи децентралізації в Україні" заявив спеціальний посланець уряду Німеччини з питань децентралізації в Україні.