ua en ru

Прийняття нового закону змінить правила участі в приватизації компаній РФ

Прийняття нового закону змінить правила участі в приватизації компаній РФ Фото: Максим Нефьодов (РБК-Україна)

Брати участь у приватизації не зможуть компанії, якщо 10% акцій і більше у їх статутному капіталі належить РФ

Прийняття нового закону про приватизацію змінить правила участі в приватизації компаній Російської Федерації. Про це розповів перший заступник голови Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) Максим Нефьодов в інтерв'ю РБК-Украина.

"Із законопроекту (про приватизацію, - ред.) слід, що брати участь у приватизації не зможуть компанії, якщо десять і більше відсотків акцій у їх статутному капіталі належить компаніям з країни-агресора або безпосередньо державі-агресору", - повідомив Нефьодов.

Він зазначив, що зараз наявність будь частки у країни-агресора забороняє брати участь у приватизації компанії.

За словами заступника голови МЕРТ, обмеження на одну акцію не є адекватним. Це фактично заборона на участь у приватизації будь-якої публічної компанії.

"Публічна компанія сама може не знати, хто і в який момент часу володіє її акціями. Ви можете купити зараз одну акцію Apple, через годину продати. Наша ідея в тому, що ми не допускаємо до участі російські компанії, щоб вони не встановили контроль над українськими активами. При цьому нерозумно обмежувати участь в аукціонах Deutsche Telekom або Siemens, де російський пенсійний фонд може володіти 0,5% акцій. Ці піввідсотка не дозволяють встановлювати контроль над об'єктом інвестиції. Тому 10% - це цифра явно з запасом", - сказав він.

Нагадаємо, Нефьодов розповів що після прийняття нового закону про приватизацію Україна зможе почати велику приватизацію протягом двох місяців.