ua en ru

Прийняття медичної реформи призведе до закриття лікарень, - "Наш край"

Прийняття медичної реформи призведе до закриття лікарень, - "Наш край" Фото: Олександр Мазурчак

Мазурчак вважає, що прийнята в першому читанні медреформа потребує доопрацювання

У разі остаточного ухвалення парламентом медичної реформи у нинішньому вигляді кількість державних установ медичної допомоги може суттєво зменшитися. Про це заявив співголова "Нашого краю" Олександр Мазурчак, повідомляє прес-служба політсили.

За його словами, держава повинна спочатку вкласти кошти в модернізацію існуючої мережі медичних закладів, які перебувають у її власності, а тільки після цього змінювати умови фінансування.

"Чиновники називають головним досягненням медреформи формулу "гроші йдуть за пацієнтом". Тобто держава планує фінансувати приватні медичні заклади, нехтуючи оновленням застарілого обладнання у державних медзакладах та підвищенням зарплатні лікарям. Створюються умови для поступового знищення мережі державних та комунальних медичних закладів. Остаточне ухвалення медичної реформи можливе лише після доопрацювання та вилучення з неї положень, які знищують державну систему медичної допомоги”, – зазначив Мазурчак.

Він підкреслив, прийнята в першому читанні медреформа "сира" і вимагає доопрацювання.

"В уряду досі немає остаточних бюджетних розрахунків по тарифах та бюджетних витратах згідно з новими умовами. У МОЗ відверто визнали, що саме зараз перераховують тарифи на первинну медичну допомогу. На сьогоднішній день вона становила 200 грн на людину, яка сума буде після перерахунку на 2018 рік – невідомо. Більше того, чиновники тільки планують порахувати тарифи для вторинного і третинного рівня державної допомоги, тобто розрахунків немає", – заявив Мазурчак.

Співголова партії переконаний, що не можна приймати реформу, якщо не прораховані всі показники бюджетних видатків на всіх рівнях медичної допомоги.

"Ми всі хочемо мати якісну медицину в Україні. Саме тому в нинішньому вигляді приймати медреформу не можна", – резюмував Мазурчак.

Як відомо, 8 червня Верховна рада України прийняла за основу законопроект №6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, які є частиною медичної реформи. Відповідно до законопроекту, громадянам передбачено гарантований пакет і лікарські засоби за рахунок державного бюджету.

Проектом також встановлюється прямий обов'язок пацієнтів оплачувати медичні послуги за рахунок власних коштів або забезпечувати оплату за рахунок коштів добровільного медичного страхування та інших джерел, що, на думку "Нашого краю", є прямим порушенням статті 49 Конституції України.