ua en ru

Приходько: Україна не пропонує ГМО-продукцію на ринку зернових

Зерновий потенціал України досить значний і на це є великий попит з боку держав експортерів, тому Україна відіграє велику роль на світовому ринку зернових. Про це заявив керівник Державної продовольчо-зернової корпорації Борис Приходько, повідомляє прес-служба відомства.

"Зерновий потенціал і надлишок зерна в Україні досить значний і на це, на щастя, є великий попит з боку держав нетто-експортерів. Україна має суттєву вагу на світовому ринку зернових. Ми одні з найбільших виробників і постачальників зерна в світі. Потенціал експорту українського зерна досить високий і інвестпривабливий. Більше того, у нас є можливості збільшення врожайності і відповідно виробництва зернових. Щорічно ми експортуємо близько 3 млн тонн зернових в такі країни, як Китай, Єгипет, Індонезію, Лівію, Іспанію та інші", - зазначив Приходько.

За його словами, головна перевага України в тому, що ГМО-продукція не пропонується, а якість зернових - сьогодні пріоритет на світовому ринку зерна.

"Для нас як для країни виробника вкрай важлива якість зернових, яке ми експортуємо або залишаємо на внутрішньому ринку. Тому необхідно дотримуватися технологій. А це і якісний посівний матеріал та засоби захисту і добрива рослин. Ми не пропонуємо ринку ГМО-продукцію. А це, в свою чергу, пріоритет міжнародних експортерів", - зазначив голова державного зернотрейдера.

Також Приходько зазначив, що максимальної ефективності роботи продовольчо-зернова корпорація досягне в разі її приватизації. Поки при такому значному потенціалі України на світовому ринку зерна статус державної корпорації багато в чому заважає роботі трейдера.