ua en ru

Причина виходу іноземних банків з України викликана не станом її фінансового ринку, - експерт

Колишній заступник Національного банку України, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко вважає, що причина в догляді іноземних банків з України пов'язана не тільки з станом фінансового ринку країни.

«Я не думаю, що іноземні банки, йдучи з України, роблять це винятково з причин стану нашого фінансового ринку, непрозорість на ньому, безперспективності», - зазначив Савченко.

За його словами, причина відходу іноземних банків і згортання своїх українських дочірніх структур викликана кризою в єврозоні.

«Сьогодні ми спостерігаємо небезпечні речі - згортання балансів банками з-за негативних темпів зростання ВВП в Європі. В результаті, фінансові установи скорочують філії або навіть згортають їх у ряді країн, скорочують кредитування, у них зменшуються активи», - підкреслив він.

У той же час, за словами експерта, стабільна ситуація в російських банках, які присутні на українському ринку пов'язана з тим, що вони розуміють ризики нашого ринку.

«Стабільність присутності російського банківського капіталу на українському ринку обумовлена тим, що сусіди, на відміну від своїх колег із західних країн, згодні брати на себе практично ті ж ризики, що беруть на себе українські інвестори», - вважає експерт.