ua en ru

Причина скандалу на 38 окрузі в конфлікті між віце-губернатором і прокурором Дніпропетровської області, - політолог

Розгорається негарний скандал навколо підсумків виборів по 38 округу в Дніпропетровській області з центром в місті Новомосковську. Таку думку висловив політичний експерт Андрій Золотарьов.

Розгорається негарний скандал навколо підсумків виборів по 38 округу в Дніпропетровській області з центром в місті Новомосковську. Таку думку висловив політичний експерт Андрій Золотарьов.

«Першу скрипку у розвитку цього скандалу грає команда Коломойського. Звучні від Дніпропетровської ОДА звинувачення у фальсифікації виборів виглядають, щонайменше, смішними і надуманими», - зазначив експерт.

«По-перше, загальні цифри підтримки« Опозиційного блоку »на п'яти округах, які Дніпропетровська ОДА називає проблемними, фактично не відрізняються від цифр аналогічної підтримки на всіх інших округах області, різниця - буквально в декілька відсотків. По-друге, наприклад, на 38 окрузі були присутні іноземні спостерігачі від ОБСЄ та Європарламенту, які об'їздили більшу частину виборчих дільниць. Спостерігачі ніяких порушень не зареєстрували, крім незначних. Аналогічним чином, в день виборів, не були подані скарги на порушення з боку представників будь-яких партій і яких-небудь кандидатів», - зазначив Золотарьов.

«Розповіді керівників ОДА про фальсифікації не підтверджуються ніякої відеофіксацією, хоча сьогодні практично у всіх голосуючих є телефони з функціями фото-і відеозйомки. І будь-який факт порушення був би негайно, як це відбувалося на дійсно проблемних округах, був би зафіксований і викладений в мережу. І тільки у вівторок 29 жовтня, через два дні після виборів, кандидат, який програв Кузьмук (екс-міністр оборони і екс-нардеп від Партії регіонів) приніс в ОВК 15 скарг, написаних під копірку, нібито, від своїх спостерігачів. Члени окружної комісії зв'язалися з цими людьми, і всі спостерігачі-скаржники відмовилися від цих скарг. Заявили, що вони нічого не писали і порушень на виборах не бачили. І цей факт відмови спостерігачів від скарг зафіксований. Такі дії програвшого кандидата Кузьмука, що виразилися в фальсифікації скарг і поширенні завідомо неправдивих відомостей про хід і результати виборів, по всій видимості, вже потрапляють під кримінальну відповідальність. А справжня причина всього цього галасу навколо підсумків виборів по 38 виборчому округу в Дніпропетровській області полягає в що вийшов на поверхню глибокому конфлікті між віце-губернатором Корбаном (з команди Коломойського) і обласним прокурором Федик (з команди Порошенко). За допомогою скандалу навколо 38 округу Коломойський сподівається скинути прокурора і замінити його на свою людину. А попутно, віджати округ на користь свого генерала», - заявив експерт.

«Нагадаємо, що Геннадій Корбан вже озвучив Президенту свій ультиматум «або я, або Федик». Президент відреагував на цей ультиматум просто - звільнили главу обласного управління СБУ, який на виконав доручення Порошенко і не заарештував винних у нападі на прокурора Федика. І тепер бачимо чергову спробу придумати привід для дискредитації обласного прокурора в очах Президента», - уточнив експерт.