ua en ru

Причина помилок, що здійснюються НБУ, криється в браку досвіду у Арбузова, - Суслов

Причина помилок, які робить останнім часом Національний банк України, криється у браку досвіду в керівника регулятора Сергія Арбузова. Таку думку РБК-Україна висловив екс-міністр економіки Віктор Суслов, коментуючи, зокрема, законопроект про збір до Пенсійного фонду з готівкових валютних операцій.

«Хай не ображається, але всі ці помилки - від браку досвіду у Арбузова», - сказав Суслов.

На його думку, ключова системна помилка, допущена НБУ - надмірна політизація його діяльності і, як наслідок, зниження довіри до регулятора з боку населення. «Коли ще в Німеччині була в ходу дойчмарки, німці говорили, що можна не вірити в бога, але не можна не вірити в центробанк. Якщо немає довіри до Нацбанку, то немає довіри і до гривні... Заяви, що звучать останнім часом з боку НБУ про боротьбу зі спекулянтами - це риторика з радянського минулого. А озвучений нещодавно намір вивести валютні банківські вклади населення під дії Фонду гарантування вкладів фізосіб призведе до масового відтоку валюти з комерційних банків (сьогодні НБУ спростував достовірність інформації про виведення валютних вкладів з під дії ФГВФО, - ред)... А введення збору з готівкових операцій в країні, де майже у кожного є деяка сума в валюті, відкладена на чорний день, - дуже сильний удар по іміджу центробанку», - зазначив економіст.

Друга помилка, допущена Нацбанком - вторгнення в галузі державного регулювання, не підзвітні центробанку. «Згідно з Конституцією і чинним законодавством, у Нацбанку немає повноважень вводити будь-які нові податки. Тут Нацбанк вторгся в сферу повноважень Кабміну, що викликало низку негативних заяв з боку окремих членів уряду», - підкреслив Суслов.

Крім того, він переконаний, що введення податку на готівкові валютні операції призведе лише до переходу цих операцій «в тінь». ««У тіні» працюють без податків. Комерційні банки втратять прибуток, а НБУ - можливість контролю таких операцій, в тому числі - в цілях поповнення ЗВР... При цьому, що ще раз свідчить про політизацію дій Нацбанку, регулятор продовжує утримувати курс гривні, незважаючи на рекомендації того ж МВФ», - резюмував фахівець.

Читайте також: Новий законопроект про податок на валютні операції в 10% не буде прийнятий ВР, - Литвин