ua en ru

Прибуток російських банків в Україні скоротилася

Конфлікт між Москвою і Києвом позначилася на українському бізнесі найбільших дочірніх структур російських банків, прибуток яких в Україні скоротилася.

Конфлікт між Москвою і Києвом позначилася на українському бізнесі найбільших дочірніх структур російських банків, прибуток яких в Україні скоротилася. Про це пише видання "Коммерсантъ".

Українські банки опублікували звітність за перше півріччя за вимогами Нацбанку України (НБУ). Так, український ВТБ отримав збиток у розмірі 229,3 млн гривень проти чистого прибутку за той же період 2013 року в 160,2 млн гривень. Чистий прибуток Сбербанку скоротилася вдесятеро: 11,9 млн проти 124,4 млн гривень. Трохи краща ситуація у Альфа-банку (формально не будучи дочірнім російському Альфа-банку, що входить в одну з них групу): його чистий прибуток скоротився з 4 млн до 1,5 млн гривень.

Єдиною дочірньою структурою великих російських банків, поліпшивши результат, став підконтрольний Зебу Промінвестбанк. Його чистий прибуток за квартал склала 325 млн гривень (проти 2,67 млрд гривень збитку у другому кварталі 2013 року). Якщо ж порівнювати другий квартал з першим (коли банк показав чистий прибуток у 549,5 млн гривень), і у нього помітно ослаблення фінансового результату.

Як випливає з офіційних коментарів до звітів, причиною погіршення стала необхідність збільшення відрахувань у резерви на тлі погіршення якості обслуговування боргів. Так, у ВТБ у другому кварталі відрахування в резерви під знецінення звичайних і міжбанківських кредитів склали 1,26 млрд гривень проти розпуску резервів на 807 млн гривень у першому кварталі, у Ощадбанку - 801,58 млн гривень, що на 26,6% більше, ніж у першому кварталі, в Альфа-банку - 1,1 млрд гривень за квартал (зростання порівняно на 47,8%). У Промінвестбанку відрахування в резерви склали 73,9 млн гривень, у той час як у першому кварталі він відновив резерви на 298,8 млн гривень. "Зростання витрат пов'язаний з непростою економічною і політичною ситуацією в країні, яка відбилася на спроможність позичальників обслуговувати свої борги", - йдеться в повідомленні українського Альфа-банку. Прямий вплив на резервування надають догляд українських банків з Криму і військові дії на Сході України, вказав банк.

Ще одним загальним трендом стало зростання запозичень від материнських структур на тлі відтоку клієнтських коштів. Так, у Ощадбанку зростання зобов'язань перед банками у другому кварталі склав 17%, а їх обсяг до 1 липня збільшився до 20,4 млрд руб., у ВТБ цей показник за квартал зріс на 23,3%, до 15,98 млрд руб., в Альфа-банку - на 13,2%, до 5,4 млрд гривень, у Промінвестбанку - на 6,2%, - до 25,5 млрд гривень. У звітності не вказано, звідки прийшли кошти. "В основному це фондування від головних російських банків або груп, в які входять українські банки",- говорить джерело "Ъ" в одному з російських держбанків.

Таким чином, українські "дочки" намагаються частково компенсувати відтік клієнтських коштів. У Ощадбанку їх обсяг зменшився за квартал на 19,27%, до 15,8 млрд гривень, у ВТБ - на 11,4%, до 8,23 млрд гривень, в Альфа-банку - на 7,1%, до 16,8 млрд гривень. Єдиним винятком став Промінвестбанк, який показав зростання клієнтських коштів на 8,1%, до 15,073 млрд руб.

"Результат почасти можна пояснити тим, що цей банк менше асоціюється з російською материнською структурою, оскільки носить не пов'язане з нею назву, крім того, він спочатку був українським (ВЕБ купив банк у 2009 році)",- вважають в одному з російських банків, представлених в Україні.

Між тим, незважаючи на складності, головні структури перелічених українських банків не готові відмовлятися бізнесу в країні.