ua en ru

Президенти України і Росії не змогли домовитися 26 листопада про створення СП "Нафтогазу" і "Газпрому"

Президенти України і Росії не змогли домовитися в п'ятницю, 26 листопада, в результаті візиту Президента України Віктора Януковича до Росії, про умови створення спільного підприємства НАК "Нафтогаз Україна" і "Газпрому", пише "Комерсант-Україна".
У рамках візиту В. Януковича до Росії відбулася зустріч міністра з питань палива та енергетики Юрія Бойка і голови "Газпрому" Олексія Міллера. Як повідомила прес-служба "Газпрому", на зустрічі мова йшла про ресурсну базу, яка може бути передана російською стороною в СП. "Сторони розглянули конкретні родовища, в тому числі в Астраханській області", - повідомили в "Газпромі".
Нагадаємо, навесні прем'єр-міністр Росії Володимир Путін запропонував об'єднати "Газпром" з "Нафтогазом" і на першому етапі створити на паритетних умовах СП, до якого з української сторони увійшли б видобувні і транспортні активи, а з боку "Газпрому" - родовища аналогічної вартості на півострові Ямал чи на півдні Росії.
Астраханські родовища газу відрізняються вкрай складними умовами видобування через високий вміст сірки. Раніше в регіонах відмовилися працювати цілий ряд найбільших західних компаній, зокрема Total. Однак Україна погодилася на цю пропозицію. Причому астраханські родовища - поки єдине питання, в якому сторони дійшли згоди. Високопоставлене джерело в Мінпаливенерго говорить, що для Києва "головне - домогтися гарантій завантаження газотранспортної системи не менш ніж на 100 млрд кубометрів і припинення будівництва Росією South Stream". Однак, за словами іншого джерела, близького до переговорів, Москва твердо має намір будувати газопровід, і тому "важко давати гарантії за обсягами транзиту на перспективу 25 років по системі" Нафтогазу ". Київ же, за його словами, не згоден на таких умовах створювати СП , і саме це питання було піднято на переговорах у п'ятницю. "Вже Nord Stream знизить обсяги українського транзиту. У звіті "Газпрому" за III квартал прямо сказано, що обсяг транзиту через Словаччину залежить від термінів введення в дію Nord Stream. Газ же до Словаччини надходить тільки через Україну ", - говорить голова East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.
Причина розбіжностей криється і в схемі повернення "Нафтогазом" 11 млрд кубометрів газу RosUkrEnergo (RUE). На переговорах з Олексієм Міллером Юрій Бойком, за інформацією видання, запропонував, щоб "Нафтогаз" повернув RUE не 11 млрд кубометрів, а половину цього обсягу. Запропонована схема така: "Нафтогаз" повертає трейдеру весь обсяг, проте потім оформляє повернення 5-6 млрд кубометрів за низькою ціною $ 150-180 за тисячу кубометрів в якості заліку по боргах RUE перед НАК (на $ 1,7 млрд). Проте в "Газпромі" вимагають іншої послідовності дій: повернення "Нафтогазом" всього обсягу газу RUE, переоформлення його на "Газпром експорт" і реалізація за контрактами "Газпрому" в ЄС з подальшими розрахунками з другим акціонером RUE Дмитром Фірташем, а також погашення боргів трейдера перед НАК.