ua en ru

Президентом російської НК "РуссНефть" став М.Гуцерієв

Акціонери ВАТ "НК "РуссНефть" на річних зборах 28 червня 2010 р. обрали новим президентом компанії Михайла Гуцерієва. Про це повідомила прес-служба НК "РуссНефть", передає РБК. Рішенням акціонерів також були припинені повноваження колишнього президента Олега Гордєєва.
Інформація про те, що посада президента компанії займе "екс-опальний" олігарх М.Гуцерієв, який близько трьох років переховувався у Великобританії, з'явилася в квітні 2010 р. У 2007 р. Тверський суд Москви видав санкцію на заочний арешт Гуцерієва М., наклавши арешт на його майно, а Слідчий комітет (СК) при МВС оголосив засновника і співвласника НК "РуссНефть" в міжнародний розшук. Однак у 2009 р. СК змінив М.Гуцерієву запобіжний захід з арешту заочного на підписку про невиїзд, а потім прізвище бізнесмена була вилучена з бази міжнародного розшуку. Остаточно кримінальне переслідування відносно нього було припинено в квітні 2010 р. після внесення поправок до Кримінального кодексу РФ.
НК "РуссНефть" з 2007 р. знаходилася в стадії продажу. На початку січня 2010 р. структури Олега Дерипаски, у 2007 р. викупили нафтову компанію за 3 млрд дол., повернули її колишньому власникові М.Гуцерієву, отримавши назад близько 1 млрд дол. 22 січня 2010 р. глава Федеральної антимонопольної служби (ФАС) Ігор Артем'єв підтвердив, що М.Гуцерієв за документами ФАС залишається власником НК "РуссНефть" і що ніяких нових заявок у відомство на покупку нафтової компанії не надходило.
Після цього про свій інтерес до НК "Русснефть" заявила АФК "Система", зазначивши, що готова придбати до 49% її акцій. Тоді також з'явилася інформація, що співвласником "Русснефть" може стати Сбербанк, якому може дістатися 1-2% акцій з метою створити паритет між М.Гуцерієва і АФК "Система". У квітні 2010 АФК "Система" оголосила про закриття угоди по купівлі 49% НК "РуссНефть".
ВАТ "НК" Русснефть "було створено у вересні 2002 р. В її структуру входить 21 видобувне підприємство, 2 нафтопереробних заводи і власна збутова мережа АЗС, розташовані в 14 регіонах Росії та СНД. У розробці компанії перебуває 178 нафтогазових родовищ. Компанія має в своєму розпорядженні сучасним нафтоналивним терміналом у Брянській області потужністю до 7 млн т на рік. Чистий прибуток НК "РуссНефть" за російськими стандартами бухобліку (РСБО) збільшилася в 2009 р. в 1,5 рази в порівнянні з 2008 р. і склав 15,569 млрд руб.