ua en ru

Президентом Чилі обрано Мішель Бачелет

У Чилі завершився другий тур президентських виборів, на яких перемогу отримала кандидат від лівої коаліції "Нова більшість" Мішель Бачелет. Після обробки 98% бюлетенів вона набирає понад 60% голосів.

Кандидат від правлячого консервативного "Альянсу за Чилі" Евелін Маттеї вже визнала свою поразку, їй вдалося заручитися підтримкою лише 37,7% виборців. У свою чергу, чинний президент країни Себастьян Піньєра привітав Бачелет з перемогою.

Бачелет і Маттеї - дочки генералів, які зайняли діаметрально протилежні позиції після державного перевороту 1973 р., коли до влади прийшла військова хунта під проводом генерала Аугусто Піночета. Батько М.Бачелет був заарештований незабаром після перевороту в Академії військово-повітряних сил, начальником якої був Альберто Маттеї.

Новий президент представляє об'єднану коаліцію "Нова більшість". У 2006-2010 рр. Бачелет вже обіймала посаду президента. До недавнього часу вона була виконавчим директором організації "ООН-Жінки", але потім вирішила повернутися у велику політику.

Бачелет напередодні виборів пообіцяла провести реформу освіти, зробивши його безкоштовним. Фінансування буде забезпечуватися за рахунок збільшення податків для корпорацій. Новий президент серйозно переймається проблемами охорони здоров'я і пенсійного забезпечення. Політик пропонує дозволити аборти за медичними підстав та розпочати широку дискусію з питання одностатевих шлюбів.