ua en ru

Президент ветував закон щодо підвищення мита на експорт металобрухту

Президент ветував закон щодо підвищення мита на експорт металобрухту Фото: Петро Порошенко пропонує збільшити мито лише на 1 рік

Порошенко повернув цей закон для повторного розгляду парламентом зі своїми пропозиціями

Президент Петро Порошенко застосував право вето до закону "Про внесення зміни до статті 13 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку". Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Як відомо, цей закон ухвалено парламентом 21 квітня 2016 року

Порошенко наголосив, що взяв до уваги пропозиції Кабінету міністрів, який, відповідно до Конституції, організовує і забезпечує здійснення зовнішньоекономічної діяльності України, митної справи, і повернув цей закон для повторного розгляду Верховною Радою зі своїми пропозиціями.

Президент зазначає, що законом встановлюються тимчасово, строком на 3 роки з дня набрання ним чинності, ставки вивізного (експортного) мита на товари, зазначені в пункті 1 закону "Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів" у розмірі 30 євро за 1 тонну.


"Цим положенням фактично втричі підвищується чинна ставка на відходи та брухт чорних металів, що зараз має становити 10 євро за 1 тонну, згідно з законом "Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів" та міжнародними зобов'язаннями України. Тож вказане положення Закону порушує міжнародні зобов'язання України як члена Світової організації торгівлі", - йдеться в повідомленні.

Порошенко також наголосив, що пропоноване законом підвищення ставок вивізного (експортного) мита на відходи та брухт чорних металів не відповідає положенням Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, ратифікованої 16 вересня 2014 року.

У зв’язку з цим глава держави запропонував парламенту встановити тимчасово, строком на 1 календарний рік із дня набрання чинності цим законом, ставки вивізного (експортного) мита на товари, зазначені в пункті 1 закону "Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів" - 30 євро за 1 тонну.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Європейський союз може припинити надавати фінансову допомогу Україні через мито на експорт металобрухту, так як вважає це порушенням умов зони вільної торгівлі.