ua en ru

Президент Сербії виступив з зверненням стосовно ситуації на озері Газіводе

Президент Сербії виступив з зверненням стосовно ситуації на озері Газіводе Фото: Александар Вучич (facebook.com vucicaleksandar)

Виступ Александара Вучича тривав майже 50 хвилин

Президент Сербії Александар Вучич виступив на тему ситуації в Косово, а також дав оцінку подій на гірському озері Газіводе. Про це повідомляє сербський портал Novosti.

Вучич повідомив, що владою Приштини вже втретє за рік "абсолютно неадекватно" підривається мир. Він вважає, що всупереч Брюссельській угоді під виглядом "прогулянки та кави" відбувається провокація, яка намагалась "отримати відповідь від Сербії", а потім "повернулись так, ніби нічого й не трапилось".

"Він сказав, що він насолоджувався красою, яка є подарунком від Бога, але ви повинні знати, що озеро є штучним, що краса створена не Богом, а людиною і що людина була сербом, тому що це штучне озеро зробили серби", - заявив Вучич.

Також він додав, що чомусь президент частково визнаного Косово вирішив пити каву саме у супроводі військових з гвинтівками. З його слів, в операції брали участь більше 100 спецпризначенців з Косова й усі вони були озброєні автоматичною зброєю.

Вучич наголосив, що збройні сили Косова мають право в’їзду на територію переважно населеного сербами північного Косова лише у двох випадках:

"Це схвалення НАТО та повна згода місцевої сербської громади. Ці умови не є альтернативними, але вони є одночасно обов'язковими! Ніхто не питав сербів і не поінформував їх!", - сказав Вучич.

Окрім того, Вучич розповів, що протягом усього дня про усі події інформувались посли США та РФ, а також представники інших західних держав.

Нагадаємо, Сербія привела армію в бойову готовність через візит президента Косово на ГЕС. Раніше косовари неодноразово заявляли, що ГЕС "Газівода" повинна бути включена в енергетичну систему Косово.