ua en ru

Президент Придністров'я запропонував затвердити на посаді прем'єра главу Мінпрому Степанова

Президент Придністров'я Євген Шевчук запропонував вчора парламенту республіки затвердити на посаді прем'єра главу місцевого Мінпрому Петра Степанова, пише "Комерсант".
До 1987 року Степанов працював в Росії, потім перебрався до Молдови. З 1996 по 2005 рік він керував придністровським газотранспортним підприємством "Тираспольтрансгаз" і був тісно пов'язаний з російським "Газпромом", а протягом останніх шести років очолював Мінпром.
Придністровські і російські експерти називають кандидатуру Степанова компромісною, вважаючи, що він зуміє забезпечити спадкоємність влади, після того як поста Президента позбувся Ігор Смирнов, який очолював ПМР з 1990-го до кінця 2011 року. "Степанов - оптимальний вибір, - вважає глава тираспольського бюро політичних досліджень "Медіатор" Сергій Широков. - Він відомий в ПМР, був депутатом, має досвід управління на рівні міністерства і характеристики хорошого адміністратора. Крім того, він працював у команді колишнього Президента Ігоря Смирнова, знайомий з системою влади і може тверезо оцінювати її мінуси і плюси".
Глава Московського міжнародного інституту новітніх держав Олексій Мартинов також вказує на багатий управлінський досвід Петра Степанова, особливо в газовій сфері. "Степанов - людина "Газпрому". Основа придністровської економіки - це схема відкладеної оплати газових боргів, коли поточні платежі здійснюються, а накопичені борги заморожені. Гарантом цієї схеми і виступає російський "Газпром", - говорить експерт. Нагадаємо, що в даний час борг Придністров'я за спожитий російський газ наблизився до 3 млрд дол.
Експерти не сумніваються, що кандидатура Петра Степанова була підібрана за найактивнішої участі Кремля. На початку січня Євген Шевчук відвідав Москву, де провів зустріч з новим головою адміністрації Президента РФ Сергієм Івановим. "Упевнений, що 3 січня кандидатура прем'єра була головним питанням на зустрічі Шевчука з Івановим", - вважає Олексій Мартинов. "Враховуючи, що Шевчук зустрівся з Івановим, важко не припустити, що вони обговорювали кадри. У тому числі прем'єр-міністра", - говорить Широков.
Узгодження кандидатури придністровського прем'єра між Москвою і Тирасполем говорить про нормалізацію відносин між новим Президентом ПМР і Кремлем. Вони були сильно зіпсовані при колишньому главі кремлівської адміністрації Сергію Наришкіні, який активно підтримував під час останньої виборчої кампанії в Придністров'ї опонента Євгена Шевчука, найближчим часом будуть і кадрові рішення.
Інформований співрозмовник видання пророкує швидке звільнення голови управління з міжрегіональних і культурних зв'язках із зарубіжними країнами адміністрації Президента Сергія Винокурова. Він курирував російську політику щодо Придністров'я і Південної Осетії, де кандидати, яким Кремль забезпечував політичну та інформаційну підтримку, зазнали поразки за підсумками Президентських виборів минулого року. Тим часом під час візиту Євгена Шевчука в Москву саме Винокуров зустрічав нового Президента ПМР, чиє обрання раніше так не хотів Кремль.