ua en ru

Президент позитивно оцінив внесок Ярославського у відродження ХТЗ

Президент позитивно оцінив внесок Ярославського у відродження ХТЗ Фото: Порошенко і Ярославський на зустрічі з трудовим колективом ХТЗ 3 березня

Порошенко і Ярославський проінспектували відновлене виробництво

Президент України Петро Порошенко позитивно оцінив зусилля українського бізнесмена Олександра Ярославського щодо відновлення роботи Харківського тракторного заводу (ХТЗ). Про це глава держави заявив у п'ятницю, 3 березня, під час зустрічі з трудовим колективом підприємства у Харкові.

"Був знайдений інвестор, інвестор отримав потужну підтримку від керівництва держави та керівництва області. Було вкладено 74 млн гривень на погашення заборгованості по заробітній платі, 150 млн гривень лише на закупівлю комплектуючих", - підкреслив Порошенко.

Нагадаємо, в 2016 році Ярославський став власником ХТЗ, який перебував на межі краху. Своє рішення він аргументував значенням заводу для економіки регіону, а також тисяч харківських сімей, члени яких працюють або на самому ХТЗ, або на суміжних виробництвах. Як повідомлялося раніше, за кілька місяців інвестор вклав більше 200 млн гривень на відновлення роботи підприємства.

Під час спільної з Ярославським інспекції поновленого виробництва президент підкреслив, що з допомогою нового інвестора вдалося зберегти виробничі потужності і технічну документацію. "Ми не дали розікрасти обладнання, ми не дали вкрасти документацію. Принципове завдання для нас – відновити виробництво", - заявив глава держави.

Крім того, Порошенко акцентував увагу на тому, що нещодавно було прийнято рішення внести в державне оборонне замовлення продукцію ХТЗ.

"Днями затверджено державне оборонне замовлення на 2017 рік. Там є робота і для Малишева (заводу ім. Малишева, - ред.), і для львівського, і для миколаївського, і київського, і для житомирського бронетанкових заводів. Приємна новина. Там є замовлення і для Харківського тракторного", - підкреслив президент.

За його словами, на підприємстві планують відновити виробництво легкоброньованих тягачів МТЛБ. "МТЛБ дуже добре зарекомендували себе. Ніхто, крім вас, людей, що мають інституційну пам'ять, швидко налагодити виробництво не зможе", - додав Порошенко.

У свою чергу Ярославський, який особисто відстоював право заводу на життя, зазначив, що з моменту поновлення виробництва ХТЗ вже випустив 70 машин. "Але ми плануємо виробляти 150 машин на місяць", - сказав власник ХТЗ.

alt

Ярославський підкреслив, що вартість тракторів ХТЗ в 3-3,5 рази дешевша, ніж іноземні аналоги. За його словами, в даний час всі судові процеси навколо ХТЗ завершені, арешти з рахунків і майна заводу зняті. Харківський бізнесмен подякував президенту за допомогу у вирішенні проблем заводу.

Нагадаємо, ХТЗ відновив свою роботу 6 січня 2017 року після десятимісячного простою. Це стало можливим завдяки кредитній лінії в розмірі 400 млн гривень, відкритій у вересні 2016 року новим інвестором.

На даному етапі підприємство активно набирає робітників основних професій. За даними ЗМІ, загальний обсяг інвестицій групи DCH на чолі з бенефіціаром Ярославським в ХТЗ складе від 300 до 500 млн доларів США.