ua en ru

Президент ПАРЄ заявив про стурбованість умовами утримання Тимошенко

Президент Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Жан-Клод Міньйон заявляє про стурбованість умовами утримання екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко та має намір обговорити питання переслідування лідера опозиції з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком у Страсбурзі (Франція) на цьому тижні. Про це він заявив сьогодні на своїй першій прес-конференції, повідомляє прес-служба партії "Батьківщина".

"Якщо Україна має бажання стати більш європейською, думаю, ви розумієте, в якому плані, вона повинна відповідати нормам інших, поважати демократію та верховенство права. Ми не повинні бачити такого роду суди, які нагадують еру колишнього Радянського союзу, яку ми вже забули", - сказав Жан-Клод Міньйон.

При цьому президент ПАРЄ закликав не сприймати його слова як тиск на судову систему. "Коли в Страсбург прибуде міністр закордонних справ, я маю намір з ним зустрітися, щоб сказати те, що я хотів би сказати, зокрема про те, що Україна - велика країна. Я поважаю Україну, але я не можу зрозуміти та сприйняти спосіб, в який було засуджено Юлію Тимошенко", - наголосив він.

"Зараз я надзвичайно стурбований щодо стану, в якому жінка, яка посідала вищу посаду в Україні, перебуває у в'язниці. Президент і ПАРЄ, особливо ПАРЄ, повинні залишатися надзвичайно стурбованими, звичайно ж, не втручаючись в діяльність судової системи в Україні", - додав Жан-Клод Міньйон.

Відзначимо, раніше посол США в ОБСЄ Іен Келлі заявляв, що уряд України повинен забезпечити належні умови тюремного ув'язнення і лікування Юлії Тимошенко.

Нагадаємо, в Качанівській виправній колонії в Харкові Тимошенко відбуває покарання, встановлене вироком Печерського районного суду м. Києва про сім років ув'язнення і виплату 1,5 млрд грн (близько 189 млн дол) штрафу за перевищення повноважень при підписанні в 2009 р. газових контрактів з РФ.