ua en ru

Президент схвалив важливе для країни збільшення мита на експорт брухту чорних металів, - експерт

Президент схвалив важливе для країни збільшення мита на експорт брухту чорних металів, - експерт Олександр Каленков (фото: Громадьске радіо)

Закон вступає в силу 15 вересня і буде діяти 1 рік

Президент Петро Порошенко підписав закон, який передбачає збільшення мита на експорт брухту чорних металів з 10 євро до 30 євро за тонну, що є важливим рішенням для країни. Таку думку висловив президент об'єднання "Металургпром" Олександр Каленков, повідомляє телеканал 24.

Так, на думку експерта, закон зіграє важливу роль у відновленні промисловості України.

"Даний закон дуже корисний для України, оскільки ми самі відчуваємо гострий дефіцит металобрухту. Судіть самі: у 2015 році Україна поставила антирекорд за останні 10 років, з країни було вивезено понад 1,2 млн тонн цієї стратегічної сировини. При цьому дефіцит брухту всередині країни склав 0,86 млн тонн. Українські металурги були змушені знижувати потужності, а частина підприємств і зовсім опинилася на межі закриття, оскільки подорожчання продукції (через заміну брухту більш дорогим чавуном, – ред. 24) призвело до втрат конкурентоспроможності на світовому ринку", – заявив Каленков.

На думку голови асоціації, ключовим фактором прийняття закону стала продержавна позиція його ініціаторів.

"Олег Ляшко і Радикальна партія не тільки стали одними з ініціаторів закону – вони домагалися його прийняття, зверталися до влади з листами, пояснювали всім важливість закону, вимагали його підписання під час технічної затримки. Якщо абстрагуватися від політики, то треба визнати – захищаючи інтереси ГМК, депутати захищали інтереси держави. Назву тільки один факт: гірничо-металургійний комплекс України і пов'язані з ним галузі приносять країні третину її валютної виручки, що прямо впливає на стабілізацію курсу гривні. Відрадно, що Президент, підписавши цей Закон, повідомив суспільству, що розуміє проблеми промисловості і готовий допомагати знаходити їх вирішення", – сказав Олександр Каленков.

Нагадаємо, закон також скасовує реєстрацію контрактів на експорт брухту чорних металів.