ua en ru

Лідер невизнаного Придністров'я пропонує ОБСЄ спростувати звинувачення Києва в підготовці сепаратистів

Президент невизнаної республіки Придністров'я Євген Шевчук пропонує військовий моніторинг ОБСЄ для спростування звинувачень у підготовці бойовиків так званих ЛНР - ДНР на території республіки. Заяви, зроблені українськими політиками, були прокоментовані в щотижневому зверненні Шевчука у п'ятницю, 16 жовтня.

"Ситуація на сході України є внутрішньою проблемою України, і залагоджувати свій конфлікт громадяни України, на нашу думку, повинні самі", - заявив він.

За словами Шевчука, радикальні заяви, що пролунали на адресу Придністров'я, "чинять вплив на мирний процес на Дністрі і, не виключено, є підготовкою до чогось більшого, наприклад, до посилення блокади Придністров'я". Він також вважає, що українська сторона не залишає спроб шантажувати своїх європейських та американських партнерів "вигаданою придністровської загрозою".

"Можливо, через серйозну внутрішню кризу ряд представників влади України вже більше року не можуть відмовитися від войовничої риторики, шантажуючи Придністров'ям своїх європейських та американських партнерів",- констатував Євген Шевчук.

Він зазначив, що на території Придністров'я майже 17 років присутні офіцери - військові спостерігачі від України. Вони введені у склад Спільних миротворчих сил і можуть вільно пересуватися по території Придністров'я. Можливість публічно озвучити свої оцінки ситуації в Придністров'ї у них є.

"І якщо б українські спостерігачі дійсно мали якісь факти, вони могли б публічно їх озвучити на міжнародній майданчику Об'єднаної контрольної комісії в присутності ОБСЄ, провести відкритий аналіз з усіма учасниками миротворчої операції. Придністров'я до цього готова",- заявив лідер невизнаної республіки.

Цю ініціативу Придністров'я вже неодноразово висувало, офіційно повідомляючи міжнародних спостерігачів про готовність перевірити обстановку на кордоні.

"Ми неодноразово пропонували і направляли в ОБСЄ офіційні пропозиції провести моніторинг ситуації, в тому числі на придністровсько-українського кордону, і переконатися в тому, що Придністров'я не веде жодних військових приготувань. Ми відкриті!", - підтвердив Євген Шевчук.

У своєму зверненні до народу він підкреслив, що ПМР налаштована на конструктивний діалог і розвиток економічних відносин з сусідами, що включає і усунення будь-яких бар'єрів у пересуванні громадян, у торговельно-економічних відносинах. Нагадавши про права та потреби десятків тисяч українських громадян, які проживають у Придністров'ї, президент невизнаної висловив стурбованість тим, що натомість українська сторона роздуває конфліктну риторику. Такі дії, за його оцінкою, спрямовані проти політичної стабільності в республіці.

"Ряд зовнішніх імпульсів націлений на підрив наших національних інтересів, у тому числі через запуск "вірусу майданних сценаріїв". Результати такої роботи ми бачимо в сусідніх країнах", - переконаний він.