ua en ru

Президент Молдови направить в ООН скаргу на заклики Румунії до об'єднання

Президент Молдови направить в ООН скаргу на заклики Румунії до об'єднання Фото: Ігор Додон (facebook.com/dodon.igor)

Більше ста населених пунктів Молдови прийняли символічну декларацію про об'єднання з Румунією

Президент Молдови Ігор Додон направити в ООН скаргу на заклики Румунії до об'єднання. Про це він заявив на засіданні Вищої ради безпеки Молдови, передає point.md.

Повідомляється, що однією з ключових тем засідання Вищої ради безпеки Молдови стали символічні декларації на підтримку об'єднання з Румунією, які було прийнято в деяких насеелних пунтках.

"На думку ВРБ (Вищої ради безпеки, - ред.), це грубе порушення Конституції. Вища рада безпеки рекомендує змінити законодавство для того, щоб передбачити кримінальне покарання за подібні дії. Найближчим часом буде розроблено та запропоновано парламенту подібну зміну", - заявив Додон.

Він також заявив про стурбованість можливими спробами дестабілізації ситуації в Молдові, які нібито заплановані на період з 24 по 27 березня. За словами Додона, прихильники "унірі" (об'єднання) нібито планують акції в Кишиневі.

"Я категорично проти дестабілізації. Ми не дозволимо цього. Той, хто думає приїхати до Молдови для цього, буде жорстко покараний. А ті, хто прийняли і продовжують приймати подібні декларації, відповідатимуть перед законом", - підкреслив Додон.

Крім цього, він заявив, що найближчим часом звернеться з офіційним листом до ООН і Ради Європи з приводу прийняття деяких законів парламентом Румунії, спрямованих на об'єднання з Молдовою.

Відзначимо, за даними молдавських ЗМІ, символічну декларацію про об'єднання з Румунією підписали вже в ста населених пунктах країни.

Нагадаємо, раніше Додон заявив, що об'єднання з Румунією призведе до громадянської війни.

"Об'єднання з Румунією передбачає громадянську війну. Ми, державники, нікому не дозволимо ліквідувати Республіку Молдова. Допускаю, що деякі сили, які розуміють, що програють вибори, навмисно розробляють цей сценарій і хочуть дестабілізувати ситуацію, але у них нічого не вийде", - заявляв у лютому молдавський лідер.