ua en ru

Президент Казахстану створив урядову комісію з розслідування заворушень в м. Жанаозені

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв створив урядову комісію з розслідування подій в Жанаозені, передає Trend з посиланням на прем'єр-міністра республіки Каріма Масімова.
"Главою держави створена урядова комісія на чолі з (першим віце-прем'єр-прем'єром) Умірзаком Шукеєвым з питання Жанаозена", - написав Масімов у своїй офіційній сторінці в Twitter.
16-17 грудня в казахстанському місті Жанаозен Мангістауської області відбулися масові заворушення. Як повідомив напередодні генеральний прокурор Казахстану Асхат Даулбаев, жертвами заворушень, за попередніми даними, стали 10 чоловік, є поранені.
З травня ц.р. в Мангістауській області неодноразово відбувалися страйки працівників нафтових компаній. Страйкарі вимагали підвищення зарплати. Суд визнав акцію протесту незаконною. Компанії звільнили кілька тисяч працівників за участь у страйку і прогули. Частина страйкуючих повернулася на роботу, на місце звільнених були прийняті нові працівники. Компанії заявили, що за підсумками року через акції протесту працівників може знизитися обсяг видобутку нафти.