ua en ru

Президент Казахстану запропонував розпустити ЄврАзЕС

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв вважає необхідним розпустити Євразійське економічне співтовариство (ЄврАзЕС), так як після створення Євразійського економічного союзу (ЄАЕС) Росії, Білорусії та Казахстану багато в чому дублює його організація просто не буде потрібна.

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв (на фото) вважає необхідним розпустити Євразійське економічне співтовариство (ЄврАзЕС), так як після створення Євразійського економічного союзу (ЄАЕС) Росії, Білорусії та Казахстану багато в чому дублює його організація просто не буде потрібна.

"Ця організація нам не потрібна, треба закривати, це точно", - заявив Назарбаєв на що проходить сьогодні в Мінську засіданні Вищої Євразійської економічної ради (ВЕЭС).

Входять до Євразес, але не збираються поки в ЄАЕС Киргизію і Таджикистан, за словами Назарбаєва, можна приєднати до Митного союзу в якості країн-спостерігачів. Вірменія ж може стати повноправним членом Митного союзу.

Одночасно з цим Назарбаєв виступив за прийняття в Митний союз Туреччини. За його словами, це допомогло б раз і назавжди припинити чутки про те, що під виглядом Митного союзу йде відродження Радянського Союзу.

"Президент Туреччини звернувся до мене з проханням вступити в наш Митний союз. Давайте приймемо Туреччину, Туреччину прийняти, велика країна, й розмова закінчиться", - запропонував Назарбаєв.

У свою чергу Президент Білорусі Олександр Лукашенко відзначив, що основним питанням сьогоднішнього засідання є підготовка проекту договору про Євразійському економічному союзі.

"Від того, який договір ми створимо, будуть залежати успіх нашого нового інтеграційного об'єднання і його привабливість для інших країн... Ми зобов'язані знайти ті рішення, які влаштовують усіх... З тих спірних питань, які у нас, безумовно, є, треба не хапати один одного за груди і торсати, а доручити фахівцям, урядам у стислі терміни, щоб не порушувати наших домовленостей щодо подальшого руху вперед, виробити прийнятні рішення, можливо, на основі компромісів", - сказав Лукашенко.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що договір про ЄЕС повинен відобразити нову якість інтеграції країн-учасниць порівняно з нинішнім ТЗ. За його словами, договір повинен включати в себе довгострокові цілі взаємодії країн-учасниць.

"У ньому необхідно відобразити нову якість інтеграції в порівнянні з нинішніми форматами (Митним союзом і Єдиним економічним простором). Повинно бути чітко прописано, що ми ведемо узгоджену політику в ключових сферах економічного регулювання", - зазначив Путін.

Президент також підкреслив, що за три роки свого існування МС довів свою ефективність. Зокрема, був сформований ємний ринок на просторі СНД у 170 млн осіб, зміцнилася кооперація в промисловості, впевнено розширюється і диверсифікований експорт, вказав він. Російський Президент нагадав, що товарообіг ТЗ із зовнішніми ринками за вісім місяців поточного року склав 604 млрд дол.

На тлі уповільнення темпів світової економіки макроекономічні показники країн - членів МС Путін вважає "цілком прийнятними". Зокрема, за підсумками першого півріччя 2013 р. ВВП виріс на 1,7%, взаємний товарообіг (без обліку товарів паливно-енергетичного комплексу) в січні-серпні збільшився на 2%.

"Кризові явища у світовій економіці не оминули наші країни. Але, щоб подолати їх, необхідно поглиблювати інтеграцію, удосконалювати наш спільний ринок товарів і послуг, покращувати умови ведення бізнесу", - підкреслив він.

Раніше повідомлялося, що в ході наміченого на 24-25 жовтня 2013 р. засідання ВЕЭС Президенти Росії, Білорусії і Казахстану розглянуть основні напрямки розвитку інтеграції на євразійському просторі і підпишуть низку спільних документів у сфері торгівлі, конкуренції, організації діяльності Євразійської економічної комісії.

Євразійське економічне співтовариство (ЄврАзЕс) - міжнародна економічна організація, створена для ефективного просування її учасниками процесу формування Митного союзу і Єдиного економічного простору, а також реалізації інших цілей і завдань, пов'язаних з поглибленням інтеграції в економічній і гуманітарній областях. До складу Євразес входять Росія, Білорусія, Казахстан, Киргизія і Таджикистан. Статус держави-спостерігача мають Молдова, Україна та Вірменія.