ua en ru

Президент Казахстану підписав указ про розпуск нижньої палати парламенту

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв підписав указ про розпуск мажилісу - нижньої палати парламенту. Документ оприлюднили офіційні ЗМІ держави.

"Згідно зі ст. 63 Конституції Республіки Казахстан та ст. 85, ст. 87 конституційного закону "Про вибори в Республіці Казахстан" наказую: розпустити мажиліс парламенту четвертого скликання, призначити позачергові вибори депутатів мажилісу, які обираються за партійними списками, на 15 січня 2012 р.", - говориться в тексті документу.

Напередодні Назарбаєв провів консультації з прем'єр-міністром Казахстану Карімом Масімовим, головою сенату парламенту Кайратом Мамі, головою мажилісу парламенту Уралом Мухамеджановим у зв'язку з депутатським зверненням до Президента.

Позачергові вибори депутатів, яких обиратимуть за партійними списками, призначені на 15 січня - на сім місяців раніше запланованих виборів. 16 січня обиратимуть тих депутатів, яких має підтримати або не підтримати Асамблея народу Казахстану - консультативний орган, який вважають лояльним до політики Назарбаєва.

Президент підкреслив, що демократичний вектор розвитку Казахстану повинен бути послідовно реалізований. Він зазначив, що суспільству необхідний багатопартійний парламент.

Згідно з Конституцією Казахстану, мажиліс складається з 107 депутатів. Обрання 98 відбувається на основі загального, рівного і прямого виборчого права під час таємного голосування. Дев'ять депутатів обирає Асамблея народу Казахстану.

Звернення до Президента з проханням розпустити нижню палату парламенту і призначити дострокові вибори депутати надіслали главі держави минулого тижня. Його підписали 53 депутати мажилісу зі 107.

У парламенті країни зараз представлена лише одна партія Нур Отан, яка складається винятково з прихильників президента. Інші, на минулих виборах - чотири роки тому - не змогли пройти 7% бар'єр. Тепер закон про вибори змінили. Якщо партія, що посяде друге місце на виборах, не зможе набрати необхідну кількість голосів, її депутати все-одно отримають місця у парламенті.

За новим виборчим законом, у парламенті має бути щонайменше дві партії.

Зазначимо, дострокові вибори були прогнозованими після того, як на президентських виборах у квітні цього року переміг 71-річний Нурсултан Назарбаєв. Вибори в колишній радянській республіці Казахстан не були визнані міжнародними спостерігачами як демократичні.