ua en ru

Президент хоче посилити самостійність НБУ, - комітет

Президент хоче посилити самостійність НБУ, - комітет Фото: Руслан Демчак

Нині уряд має право розподіляти прибуток Нацбанку не лише на діяльність регулятора, а й інші статті видатків держбюджету

Відповідно до президентського проекту закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України № 2743, планується посилити самостійність держрегулятора щодо розподілу власного прибутку. Про це у коментарі кореспонденту РБК-Україна повідомив заступник голови парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Руслан Демчак.

"Надається можливість Національному банку не розподіляти достроково прибуток. Тут передбачається, що не вносити як статтю доходу прогнозований прибуток Національного банку, друге - все ж таки розподіляти, бо це все ж таки державний орган. Це дає можливості більшої фінансової стабільності Національного банку для того, щоб він ці кошти міг використовувати в тому числі на стабілізацію національного курсу і на підтримку банку. Тобто в нього буде ресурс, який ніхто у нього не забере",- зазначив Демчак.

За його словами, нині уряд має право розподіляти прибуток Нацбанку не лише на діяльність регулятора, а й інші статті видатків держбюджету.

За інформацією представника фінкомітету, у 2014 р. прибуток Національного банку склав 96 млрд грн.

Нагадаємо, рада НБУ схвалила річний звіт.