ua en ru

Президент Німеччини запропонував Меркель на посаду канцлера

Президент Німеччини запропонував Меркель на посаду канцлера Фото: Ангела Меркель (flickr.com/worldeconomicforum)

Вибори глави уряду Німеччини пройдуть у бундестазі 14 березня

Президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмайер (Frank-Walter Steinmeier) у понеділок, 5 березня, запропонував Ангелу Меркель (Angela Merkel) на посаду федерального канцлера. Про це повідомляє німецьке видання DW.

Як повідомляється вибори глави уряду Німеччини пройдуть у бундестазі вже 14 березня. Новим міністром внутрішніх справ Німеччини може стати баварський прем'єр Хорст Зеехофер. Всього баварська партія-партнер Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Ангели Меркель і Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) дістануться за шість міністерських портфелів, Християнсько-соціальний союз (ХСС) отримає три.

Одночасно стало відомо, що Хорст Зєєхофер (Horst Seehofer) 13 березня піде з поста прем'єр-міністра Баварії, повідомляють учасники засідання правління партії Християнсько-соціальний союз (ХСС) у Мюнхені. Очікується, що його змінить Маркус Зедер (Markus Söder), який зараз обіймає посаду міністра фінансів в земельному уряді.

Сам Зеехофер, ймовірно, стане міністром внутрішніх справ Німеччини. Міністерські портфелі також отримають ще двоє членів ХСС: Андреас Шойер (Andreas Scheuer) стане міністром транспорту, а Доротея Бер (Dorothee Bär) - міністром цифрових технологій, крім того на своєму посту міністра з питань економічного співробітництва та розвитку залишиться Герд Мюллер (Gerd Müller) з ХСС.

Згідно з домовленостями про уряд "великої коаліції", Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) і ХДС отримають по шість міністерських портфелів.

Від ХДС пост міністра охорони здоров'я займе Йенс Шпан (Jens Spahn), міністром освіти і наукових досліджень стане Аня Карличек (Anja Karliczek), соратник Меркель Хельге Браун (Helge Braun) стане главою відомства федерального канцлера, а Юлія Клекнер (Julia Klöckner) очолить аграрне відомство. Міністр оборони Урсула фон дер Ляйен (Ursula von der Leyen) збереже свою посаду, а нинішній глава відомства федерального канцлера Петер Альтмайер (Peter Altmaier) стане міністром економіки.

СДПН отримує ряд ключових міністерств, таких як МЗС, міністерство праці і соціального забезпечення та міністерство фінансів.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, голосування за переобрання Ангели Меркель на посаду канцлера Німеччини заплановано на 14 березня 2018 року. Про це заявив 4 березня голова фракції Християнсько-демократичного (ХДС) і Християнсько-соціального союзу (ХСС) у Бундестазі Фолькер Каудер.