ua en ru

Президент Франції Франсуа Олланд прибув до Афганістану з неоголошеним візитом

Президент Франції Франсуа Олланд прибув до Афганістану з неоголошеним візитом, передає Associated Press з посиланням на повідомлення Єлісейського палацу. Про візит французького лідера не було повідомлено заздалегідь з міркувань безпеки.

Олланд планує зустрітися з французькими військами і Президентом Афганістану Хамідом Карзаєм, з яким він обговорить достроковий вивід французького контингенту з країни. На даний момент в Афганістані знаходяться 3 тис. 300 французьких солдатів.

Раніше Олланд оголосив про намір форсувати процес виведення військ з Афганістану і завершити його до кінця 2012 р. Тим самим Олланд підтримав політику свого попередника Ніколя Саркозі, також планував прискорити терміни виведення військ з території Афганістану після вбивства там чотирьох французьких військовослужбовців 20 січня ц.р.

Нагадаємо, відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН, з 2001 р. в Афганістані розміщені військові контингенти Міжнародних сил сприяння безпеці (МССБ). Термін дії мандата спочатку становив рік, але з 2002 р. він регулярно продовжувався на новий період такої ж тривалості (востаннє - в жовтні 2011 р.). Більшу частину особового складу контингенту МССБ складають війська США. Як неодноразово заявляли представники Вашингтона і НАТО, вони повинні залишити країну в 2014 р., передавши армії і поліції Афганістану контроль за сферою безпеки.

На початку травня повідомлялося, що керівництво НАТО продовжує розраховувати, що Франція, попри обрання нового Президента і раніше озвучені заяви про форсування процесу виведення військ з Афганістану, не відмовиться від участі в місії альянсу в цій країні.