ua en ru

Президент Філіппін загрожує бомбити школи за антиурядові заклики

Президент Філіппін загрожує бомбити школи за антиурядові заклики Фото: президент Філіппін Родріго Дутерте (Wikimedia)

Дутерте вважає, що школи діють під контролем повстанців

Президент Філіппін Родріго Дутерте заявив, що він почне повітряну атаку на племінні школи, тому що вони навчають студентів повставати проти уряду. Про це повідомляє The Guardian.

"Філіппінський президент викликав тривогу серед правозахисників після того, як він погрожував бомбити племінні школи, звинувативши їх у тому, що вони вчать студентів бути комуністичними повстанцями", - йдеться в повідомленні.

Родріго Дутерте засудив повстанців за підпал шкіл у сільській місцевості, але сказав, що вони щадять місцеві школи "Люмада", які, за його твердженням, діють під контролем повстанців без урядових дозволів.

"Я буду використовувати філіппінські військово-повітряні сили. Я дійсно буду бомбити школи, тому що вони діють незаконно, і навчають дітей повставати проти уряду", - заявив Дутерте.

Правозахисні групи закликали главу держави відмовитись від загрози, попереджаючи, що такий напад являє собою військовий злочин.

"Міжнародне гуманітарне право забороняє напади на школи й інші цивільні структури, якщо вони не використовуються у військових цілях і навмисні напади на мирних жителів, у тому числі учнів і вчителів, також є військовим злочином", - про це заявили правозахисники.

Американські правозахисники закликають Дутерте підписати міжнародну Декларацію про безпеку шкіл, яка зобов'язує уряд підтримувати захист студентів, вчителів і шкіл під час збройних конфліктів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент Філіппін Родріго Дутерте заявив, що хоче припинити експорт мінеральних ресурсів і закрити гірничодобувний сектор, у випадку, якщо шкоди довкіллю продовжиться.