ua en ru

Президент Білорусії заборонив купувати службові автомобілі дорожче 25 тис. євро

Президент Білорусії Олександр Лукашенко своїм указом заборонив державним організаціям купувати легкові автомобілі дорожче 25 тис. євро. "Вартість службового легкового автомобіля, придбаного держорганами, державними юридичними особами, господарськими товариствами, в статутних фондах яких більше 50% акцій знаходиться у власності держави, а також сільгоспорганізаціях з часткою держави в статутному фонді, не повинна перевищувати суму, еквівалентну 25 тис. євро з урахуванням митних платежів, якщо інше не встановлено Президентом", - повідомили сьогодні в Президентській прес-службі.

Крім того, чиновники і керівники мають права на придбання службової машини тільки при відсутності протягом останніх трьох календарних місяців до дати їх придбання простроченої заборгованості із заробітної плати, за спожиті енергоресурси, по обов'язкових платежах до бюджету, державні цільові бюджетні та позабюджетні фонди, за кредитами, отриманими під гарантію уряду, а також під гарантії, видані місцевими виконавчими і розпорядчими органами.

Проте дана норма не поширюється на юрособи, яким надана відстрочка погашення простроченої заборгованості або встановлено інші заходи державної підтримки щодо її погашення.

Документ передбачає, що за перевищення встановленої законодавством вартості придбаного службового легкового автомобіля, а також за його придбання за наявності простроченої заборгованості передбачається накладення на керівника державного органу чи юридичної особи штрафу у розмірі від 600 до 1 тис. базових величин (до 100 млн біл. руб . - 11,6 тис. дол).

Читайте також: Лукашенко планує скоротити кількість державних службовців у Білорусії на 25-30%