ua en ru

Прес-конференція Порошенко: про що Президент говорив з журналістами

Прес-конференція Порошенко: про що Президент говорив з журналістами Фото: Петро Порошенко

Петро Порошенко відповів на більш ніж 30 запитань представників ЗМІ

Прес-конференція Президента України Петра Порошенка з нагоди щорічного послання до Верховної Ради України відбулася сьогодні у дворі адміністрації президента. Глава держави відповів на питання журналістів, що стосуються різних сфер життя країни та її громадян, а також самого Порошенка.

Прес-конференція Порошенко, втім, традиційно розпочалася з короткого спічу Президента. Він, зокрема, пояснив, чому у своєму посланні Раді не торкнувся ряду важливих тем, а саме - теми анексії Криму. "Вчорашнє звернення я розглядав і вас прошу розглядати як документ, який ставить тактичні цілі на найближчий рік, місяці й навіть тижні. І якщо я не зупинився детально, скажімо, на проблемі повернення Криму, то це означає лише те, що це завдання надскладне і, на жаль, виходить за календарні рамки послання. Горизонт планування послання - 12 місяців",- заявив глава держави.

Після цього Петро Порошенко відповів на ряд запитань журналістів, детально зупинившись на окремих моментах. Він, зокрема, розповів, чого очікує від Верховної Ради у першу чергу. "Від Верховної Ради до кінця поточної сесії я очікую як мінімум трьох надзвичайно важливих політичних рішень. Перше - це ухвалення в першому читанні змін до Конституції, які напрацювала Конституційна комісія, які повинні бути представлені в парламенті, і ці зміни стосуються децентралізації. По друге - остаточне ухвалення конституційних змін, що стосується зняття депутатської та суддівської недоторканності. Третє - я чекаю прийняття нового закону про місцеві вибори за відкритими списками. І цього чекає суспільство", - заявив Порошенко.

Зацікавив журналістів та питання переформатування уряду. "Не моя компетенція переставляти міністрів. Але як тільки я відчую суспільний запит на зміни в Кабміні, я негайно звернуся до коаліції з проханням на це відреагувати", - прокоментував цю тему Президент.

Питання відставки прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, на думку Петра Порошенка, також не є актуальним. "Я на сьогодні не бачу можливостей змінити прем'єр-міністра", - заявив, зокрема, глава держави.

Прес-конференція Порошенко: про що Президент говорив з журналістами

Фото: Петро Порошенко під час прес-конференції

Петро Порошенко також згадав саміт G7, який пройде в Німеччині 7-8 червня. "Сьогодні я буду проводити телефонну розмову з Бараком Обамою, щоб скоординувати дії перед G7, розмову з Ангелою Меркель. Я абсолютно задоволений рівнем координації між Україною та країнами G7", зазначив президент.

Очевидно, координація з міжнародними партнерами буде пов'язана з питанням санкцій щодо Росії. У всякому разі, наступне твердження Порошенко свідчить саме про це. "Ми зацікавлені, щоб весь світ вів такий формат діалогу з Президентом Росії Володимиром Путіним, який би дозволив знайти мотивацію для того, щоб РФ припинила анексію Криму, агресію на Донбасі", - заявив Порошенко. "Якщо Росія не дотримується взятих на себе зобов'язань, то реакція тут може бути тільки одна - санкції", - підкреслив глава держави.

Ще один спосіб покінчити з кровопролиттям на Донбасі, на думку Порошенка, - направлення в зону конфлікту миротворців ООН. "У травні місяці Україну відвідав генеральний секретар ОНН Пан Гі Мун. Ми також домовилися зробити перший крок - відкрити в Україні так званий саппорт-офіс, тобто офіс підтримки ООН. Це перший загін, який вивчить можливості застосування миротворців під егідою Ради безпеки ООН. Я вважаю, що це дуже велика складова безпеки на Донбасі, я буду робити все разом з урядом, з МЗС, з дипломатами, з нашими союзниками все можливе, щоб прискорити це рішення", - запевнив Порошенко.

При цьому Петро Порошенко зазначив, що й в Україні ще є над чим працювати для стабілізації ситуації на Донбасі. Мова йде про зрив термінів будівництва фортифікацій на лінії розмежування. "Найгірша ситуація в Донецькій області, там, де відповідає голова обласної державної адміністрації Кіхтенко. І відповідальністю за це він понесе найближчим часом. Рішення, яке було прийнято, що підрядником будуть ті, хто піарилися на всіх ЗМІ, родич одного з народних депутатів, який володіє будівельною компанією, який зірвав всі терміни. Він теж буде притягнутий до відповідальності. Його прізвище Тарута. Рівень готовності повністю не задовольняє",- заявив глава держави.

Фінальним акордом прес-конференції Порошенко прозвучав ряд меседжів щодо виборів. Зокрема, Президент заявив про важливість намічених на осінь місцевих виборів. "Місцеві вибори повинні повністю перезавантажити владу, оновити регіональні еліти, вони повинні бути проведені за найвищим демократичним стандартам і, як і президентські, і парламентські вибори, повинні бути зразком вільного волевиявлення громадян", - наголошував Він.

При цьому Президент назвав неприпустимим проведення референдуму про відокремлення Донбасу. "Питання щодо від'єднання Донбасу - провокація. Я як Президент, як верховний головнокомандувач, як гарант Конституції, є гарантом територіальної цілісності України. І ніколи не допущу проведення референдуму щодо від'єднання Донбасу", - заявив Порошенко.

Точно так само, на думку глави держави, не варто очікувати проведення в Україні дострокових виборів у Верховну Раду. "Щодо дострокових виборів. Знову ж таки, не дочекаєтеся. Україна сьогодні має проєвропейську коаліцію, конституційна більшість. І я впевнений в тому, що це дає нам можливість і відповідальність проводити конституційні зміни, які очікує Україна, в тому числі децентралізація, недоторканність, судова реформа. Що ще народ може дати Україні, які ще вибори він повинен провести, щоб нарешті депутати, уряд, Президент і влади забезпечили проведення тих реформ, які він від них чекає. Я думаю, що народ свою справу зробив. Перезавантаження сталася", - безапеляційно заявив Порошенко.