ua en ru

Прем'єр Японії заявив про намір змінити "мирну" статтю конституції

Прем'єр Японії заявив про намір змінити "мирну" статтю конституції Фото: прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе

Абе ініціює закріплення статусу Сил самооборони в конституції Японії

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе має намір внести зміни в конституцію й закріпити статус Сил самооборони країни. Про це Абе заявив газеті Yomiuri Shimbun.

За словами Абе, він має намір внести положення про Сили самооборони Японії в так звану "мирну" статтю конституції, згідно з якою Японія відмовилася від створення збройних сил та участі у військових конфліктах. Він також зазначив, що не має наміру змінювати або скасовувати мирні положення 9-ої статті. Готова підтримати ініціативу прем'єра правляча Ліберально-демократична партія Японії.

"2020 рік, коли в країні пройдуть Олімпійські та Паралімпійські ігри, треба використати як можливість для переродження Японії. Хотів би, щоб 2020 рік став роком вступу в силу нової Конституції", - додав Абе.

Відзначимо, що діюча конституція Японії вступила в дію 70 років тому і з того часу поправки до неї не вносилися. "Мирна" стаття була розроблена під час американської окупації після Другої світової війни, відповідно до цієї статті Японія відмовляється від участі у військових конфліктах.

Нагадаємо, раніше в Японії засудили нові ракетні випробування КНДР.