ua en ru

Прем'єр Нідерландів здивований діями Туреччини і прагне деескалації

Прем'єр Нідерландів здивований діями Туреччини і прагне деескалації Фото: Марк Рютте назвав дивними дії турецького уряду

За словами Рютте, погрози санкцій із боку Туреччини беззмістовні і його уряд не піддається шантажу

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте назвав дивними дії турецького уряду і заявив, що необхідно зробити все необхідне для деескалації напруження між двома країнами. Про це повідомляє NOS.

"Я наче опинився в якомусь неправильному кіно. Я ніколи не був у такій ситуація, але ми хочемо бути наймудрішою зі сторін", - сказав він, додавши, що зробить усе можливе, аби розрядити ситуацію.

Рютте розповів, що вчора він вісім разів дзвонив своєму турецькому колезі Біналі Йилдириму, востаннє близько другої години ночі, коли відбувалися нічні сутички в Роттердамі.

За словами глави голландського уряду, погрози санкцій із боку Туреччини беззмістовні і його уряд не піддається шантажу. Візит міністра у справах сім’ї та соцполітики, яку згодом видворили з країни, він назвав неприйнятним.

"Вона була небажаним гостем тут", - сказав Рютте, додавши, що міністр спробувала використати складні маневри відволікання, щоб уникнути поліції.

Як стверджує прем'єр, він мав повне право відмовити міністру у візиті. Міністри, за його словами, не мають ніякого імунітету, як стверджує турецький уряд.

Рютте назвав нічні заворушення в Роттердамі навколо повернення турецького міністра абсолютно неприйнятними. Він також висловив повагу діям поліції в Роттердамі, а також похвалив мера міста.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу допустив, що Туреччина може оскаржити дії Нідерландів у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ).