ua en ru

Прем'єр-міністр ПНР Лівії готовий сьогодні піти у відставку в рамках процесу передачі влади

Прем'єр-міністр Перехідної національної ради (ПНР) Лівії Махмуд Джибріль заявив, що піде сьогодні відставку в рамках процесу передачі влади, передає Reuters. Раніше він планував покинути свій пост після того, як нова влада повністю візьме під свій контроль територію країни.
На питання, коли він має намір здати свої повноваження, Джибріль відповів: "Сьогодні". Він застеріг наступний уряд Лівії від прийняття політично вмотивованих рішень при укладанні нафтових контрактів. "Моя порада новому перехідному уряду - керуватися виключно економічними міркуваннями", - уклав прем'єр-міністр.

Нагадаємо, колишній лівійський лідер Муамар Каддафі, який правив країною більше 40 років і перебував у бігах з серпня 2011 р., був убитий 20 жовтня 2011 р., коли автоколона поваленого глави держави намагалася вирватися з обложеного м. Сірта. Спочатку авіація НАТО завдала по ній удар, змусивши повернути назад, потім конвой був атакований бійцями ПНР.
У лютому 2011 р. в Лівії почалася громадянська війна між прихильниками Каддафі та його противниками, які створили ПНР і оголосили її законною владою в країні. На боці останніх в конфлікт втрутилося НАТО після відповідної резолюції Ради безпеки ООН. В кінці серпня поточного року за підтримки Північноатлантичного альянсу сили ПНР взяли столицю країни, Тріполі. Цей орган влади визнали легітимним більше 60 держав світу.