ua en ru

Прем'єр Іспанії заявив про закінчення сепаратистського процесу в Каталонії

Прем'єр Іспанії заявив про закінчення сепаратистського процесу в Каталонії Фото: Маріано Рахой (flickr.com/marianorajoybrey)

Маріано Рахой заявив, що "законність була відновлена, і довіра почала відновлюватися"

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой оголосив про закінчення сепаратистського процесу в Каталонії і про успішне застосування 155-ї статті конституції, яка дозволяє ввести пряме правління іспанської влади в регіоні. Про це повідомляє видання Mundo.

"Процесу прийшов кінець", - заявив Рахой, додавши, що 155-та стаття "функціонує нормально".

Він також зазначив, що "законність була відновлена, і довіра почала відновлюватися".

"Каталонія може повернутися на шлях економічного підйому, і відбудуться нормальні, законні вибори з гарантією нейтральності інститутів", - пообіцяв Рахой.

Нагадаємо, за підсумками проведеного в Каталонії 1 жовтня референдуму, визнаного незаконним Конституційним судом Іспанії, парламент автономії 27 жовтня ухвалив резолюцію про незалежність. Через годину сенат Іспанії затвердив введення прямого правління іспанської влади в Каталонії.

Тоді прем'єр Іспанії Рахой заявив про відсторонення від посад членів уряду автономії, в тому числі його голови Карлеса Пучдемона, розпуск парламенту автономного співтовариства і проведення дострокових виборів у Каталонії 21 грудня.

3 листопада суд видав ордер на арешт Пучдемона й інших колишніх членів каталонського уряду, які перебувають у Брюсселі. Прокуратура Брюсселя зажадала видати Іспанії Пучдемона та інших екс-членів його уряду. Нове судове засідання в Брюсселі призначено на 4 грудня.