ua en ru

За майбутню зиму без газу українці повинні "дякувати" персонально Яценюку, - Онищенко

За майбутню зиму без газу українці повинні "дякувати" персонально прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку. Такої думки дотримується народний депутат України, заступник голови комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Онищенко.

"Схоже, багатомісячна праця прем'єра Яценюка зі знищення приватного газовидобутку України скоро принесе результати. Наближається зима. І зовсім не факт, що така ж тепла, як у попередньому році. А дефіцит газу в газосховищах України напередодні опалювального сезону просто загрозливий. При цьому газ, що надходить з Росії, як йшов повз українського споживача транзитом в Європу, так і продовжує йти", - заявив політик.

На його думку, опалювальний сезон в країні під загрозою через те, що процес масової консервації свердловин і виходу приватних газовидобувних компаній з України почався ще в минулому році, коли Арсеній Яценюк "вирішив підім'яти під себе весь український газовидобуток".

"Було (і залишається зараз) відчуття, що ініціативи і законопроекти щодо газових питань фракції "Народний Фронт" у Верховній Раді писалися не українськими юристами, а кремлівськими. Настільки вся ця історія з підняттям ренти на видобуток газу для українських приватних компаній нагадувала диверсію і відверте злодійство українського національного надбання. Як може, наприклад, державна компанія "Укргазвидобування", яка працює за договорами спільної діяльності з приватними газодобувачами, виплачувати ренту за експлуатацію нею ж розроблених свердловин у розмірі 70%? Адже збільшення ренти на видобуток українського газу рівне прямо пропорційному збільшенню його вартості для кінцевого споживача - народу України!" - зазначив Онищенко.

Він висловив переконання, що можливість вільно добувати і продавати природний газ на внутрішньому українському ринку приватними газовидобувними компаніями за економічно обґрунтованими тарифами дозволило б Україні швидко наростити об'єми власного газовидобування та скоротити імпорт ззовні.

"Але главі Кабміну це було не потрібно. У нього була інша мета - вичавити з надр України все, що можна продати і покласти гроші в свою кишеню. Так що за холодну майбутню зиму з астрономічними цінами на газ українці повинні дякувати персонально Арсенію Яценюку" - зазначив нардеп.

Політик з посиланням на джерела в державній компанії "Трансгаз" заявив, що приблизно 40-50% необхідних потреб газу на сьогодні вже закачано і цілодобово йде закачування 50 млн кубометрів.

"Однак, навіть якщо припустити, що це правда, то такими темпами до початку опалювального сезону закачати потрібну кількість газу все одно не вийде. Для забезпечення потреби українського споживача на зиму потрібно близько 19 млрд куб. метрів блакитного палива. На сьогодні немає і половини. Звідки воно візьметься? Риторичне питання, яке ми адресуємо прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку", - резюмував він.