ua en ru

Представники ЛНР вивезли з Луганська в РФ 7 українських дітей-інвалідів, - омбудсмен

Представники самопроголошеної "Луганської народної республіки" вивезли з лікарень Луганська в Росію 7 українських дітей-інвалідів.

Представники самопроголошеної "Луганської народної республіки" вивезли з лікарень Луганська в Росію 7 українських дітей-інвалідів. Про це йдеться в повідомленні прес-служби уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської.

Як повідомляється, про вивезення дітей Лутковська повідомила у листі до Уповноваженого з прав людини в РФ Елли Памфілової-і Уповноваженому з прав людини в Ростовській області Анатолію Харківському.

У листі йдеться про те, що сьогодні представники так званої ЛНР з лікарень міста Луганська примусово вивезли 7 дітей-інвалідів, які мають важкий стан здоров'я.

"У подальшому зазначені діти без будь-якого медичного супроводу були незаконно переміщені через пункт перетину державного кордону "Ізварине" Луганської області на територію Ростовської області", - йдеться в повідомленні.

У повідомленні наголошується, що представнику Генконсульства України в Ростовській області було відмовлено в передачі зазначених дітей з метою повернення їх на територію України.

"Валерія Лутковська звернулася до своїх колег з проханням невідкладно вжити заходів з метою якнайшвидшого повернення дітей в Україну", - повідомили в прес-службі омбудсмена.

У той же час у МЗС України повідомили, що через нехтування терористами особливих потреб зазначених дітей під час перевезення погіршився стан здоров'я одного з малюків.

"У відповідності зі статтею 146 Кримінального Кодексу України, такі дії зловмисників кваліфікуються законодавством як кримінальний злочин", додали в МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві також нагадали, що незаконне переміщення дітей через державний кордон кваліфікується як міжнародне викрадення дітей з відповідними правовими наслідками для зловмисників та інших сторін, за сприяння або потурання яких вчиняється цей злочин.