ua en ru

Представники громадянського суспільства просять Януковича скликати асамблею національного порозуміння

Представники громадянського суспільства закликали Президента України Віктора Януковича ініціювати скликання асамблеї національного порозуміння для розв'язання політичної кризи в Україні. Про це йдеться у заяві 65 представників громадянського суспільства, текст якої є в розпорядженні РБК-Україна.

"Ми, представники громадянського суспільства України, усвідомлюючи свою відповідальність перед нашими нащадками, будучи занепокоєними раптовою зупинкою європейської інтеграції України, засуджуючи застосування надмірної сили з боку спецпідрозділів МВС України 30 листопада на Майдані Незалежності та 1 грудня на вул. Банковій, не маючи сумнівів у тому, що подальша конфронтація та ескалація конфлікту ставить під загрозу незалежність, суверенітет, територіальну цілісність України та загрожує соціально-економічним колапсом, переконані, що вихід з глухого кута, в якому опинилася країна, неможливий зусиллями самих політиків, без активної участі громадянського суспільства", - йдеться у заяві.

Враховуючи, що це в Україні вже третя конституційна криза за останні 10 років, представники громадянського суспільства закликали Януковича скликати асамблею національного порозуміння задля погодження та підписання декларації національного порозуміння.
"Учасниками асамблеї мають бути лідери провідних парламентських політичних сил, міські голови великих міст, голови обласних рад, представники громадянського суспільства, авторитетні науковці та громадські діячі, спостерігачами - представники міжнародної спільноти, зокрема ЄС, ОБСЄ, Ради Європи, Росії та США". - йдеться в повідомлені.

Передумовами проведення асамблеї мають стати звільнення незаконно затриманих активістів, формування тимчасового технічного уряду національного порозуміння та притягнення до відповідальності керівників та працівників силових структур, дії та/або бездіяльність яких призвела до застосування надмірної сили проти учасників мирних акцій протесту.

Дану заяву підписали 65 представників українського громадянського суспільства, серед яких політологи, соціологи, журналісти, юристи, професори та інші громадські діячі.