ua en ru

Представники ГМК закликають Кабмін не обмежувати імпорт в Україну сірчаної кислоти

Представники ГМК закликають Кабмін не обмежувати імпорт в Україну сірчаної кислоти Фото: Олександр Каленков (ukrmetprom.org)

Введення обмежень може призвести до збільшення цін на сірчану кислоту

Представники підприємств гірничо-металургійного комплексу (ГМК) закликають уряд України та Міжвідомчу комісію з міжнародної торгівлі при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі не вводити мита, квоти або які-небудь інші обмежувальні заходи для імпорту сірчаної кислоти, оскільки такі дії призведуть до зростання цін на цей товар, збільшення собівартості для металургійних і коксохімічних підприємств і зниження їх здатності конкурувати на міжнародних ринках. Про це під час круглого столу на тему "Ринок сірчаної кислоти в Україні: стан і шляхи розвитку" заявив голова асоціації "Укрметалургпром", яка об'єднує підприємства ГМК, Олександр Каленков, передає УНІАН.

Зокрема, він висловив сподівання, що найближчим часом буде проведено засідання Міжвідомчої комісії з торгівлі, і буде прийнято рішення не вводити ніякі обмеження (мита і квоти), залишити його конкурентною.

"Ми, як асоціація металургів і гірників, будемо звертатися до прем'єр-міністра і віце-прем'єр-міністра Кубіва, який очолює цю комісію, щоб так і було зроблено, щоб вони прийняли наші аргументи і утрималися від введення обмежувальних норм", - сказав Каленков.

Він вважає, що введення обмежень призведе до збільшення цін на сірчану кислоту, за чим піде зростання собівартості виробництва металургійної продукції, для якої кислота є важливим сировиною.

"Конкуренція на глобальному ринку – дуже жорстка. 85% своєї продукції ми експортуємо, ми конкуруємо, зокрема, за рахунок собівартості. Тут рахується кожен долар, кожен цент, тому будь-яке збільшення собівартості призведе до того, що ми продамо менше нашої продукції", - зазначив Каленков, додавши, що гірничо-металургійний комплекс являє собою третина промисловості України, та зниження рівня виробництва неминуче відіб'ється на таких показниках, як ВВП.

Голова асоціації підкреслив також інфраструктурну проблему, яка виникне при обмеженні імпорту в Україну сірчаної кислоти. За його словами, на сьогоднішній день на внутрішньому ринку в наявності є всього 142 доступні цистерни для транспортування сірчаної кислоти. Цієї кількості достатньо для перевезення 40 тис. тонн кислоти при річному споживанні 110 тис. тонн.

Каленков вважає, що відсутність імпортної кислоти призведе до зниження доступності іноземного парку цистерн, а, отже, спричинить за собою проблему доставки цього реагенту на підприємства.

Як зазначив глава аналітичного держпідприємства "Укрпромзовнішекспертиза" Володимир Власюк, на сьогодні ринок сірчаної кислоти дуже сильно залежить саме від імпортних поставок.

"Нам потрібно приблизно 100-110 тис. тонн сірчаної кислоти на рік. З цього обсягу на сьогодні внутрішня пропозиція – це 20-30 тис. тонн. Таким чином, виникає умовний дефіцит (70-80 тис. тонн), який покривається імпортом. Основними постачальниками є Білорусь, Росія, Австрія та інші країни ЄС", - сказав Власюк, додавши, що відсутність на ринку достатніх обсягів сірчаної кислоти – це важка ситуація для підприємств-споживачів, оскільки їхні технологічні процеси потребують її постійної наявності.

За словами заступника голови "Укрпромзовнішекспертизи" Сергія Поважнюка, сірчана кислота споживається металургійними, коксохімічними, фармацевтичними підприємствами, виробниками мінеральних добрив, а також використовується на ТЕС, ТЕЦ і АЕС України. За словами партнера юридичної компанії "Саєнко Харенко" Анжели Махінової, введення обмеження імпорту в Україну сірчаної кислоти слід вважати заходами екстраординарного характеру, їх прийняття суперечить принципам і нормам Світової організації.

"Ці заходи спрямовані проти чесного і сумлінного імпорту... Запровадження заходів неминуче приведе Україну до СОТ, в структуру вирішення спорів", - сказала Махінова.

Вона додала, що якщо Міжвідомча комісія введе обмеження, то ряд торгових партнерів України сприймуть цей крок як неповагу нашою країною міжнародного торгового права і оскаржать ці дії в рамках СОТ.

Присутній на круглому столі директор з питань інжинірингу "Запоріжкоксу" Олександр Гайдаєнко повідомив, у свою чергу, що введення обмежень призведе до проблем постачання сірчаної кислоти на даний завод, що спричинить за собою збільшення кількості шкідливих викидів і багатомільйонних екологічних штрафів, які повинен буде платити "Запоріжкокс".

"Це призведе до монополізації ринку і зростання цін", - заявив директор компанії "Захід", яка є постачальником сірчаної кислоти виробництва білоруського заводу "Нафтан", Сергій Середа.

Раніше ряд компаній - внутрішніх виробників сірчаної кислоти (наприклад, "Сумихімпром", "Східний ГЗК") звернулися в Міжвідомчу комісію по торгівлі з проханням про проведення розслідування імпорту сірчаної кислоти в Україну і введення обмежувальних заходів (зборів, квот). Метою цих заходів, згідно з інформацією ініціаторів розслідування, має стати захист внутрішнього виробника.