ua en ru

Представник України в МС вважає, що підписання УА з ЄС не означає членство в Євросоюзі

Представник України в Євразійської економічної комісії, яка є виконавчим органом Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану, Віктор Суслов заявляє, що угода про асоціацію з ЄС, у разі, якщо вона буде підписана - не наближає Україну до перспективи членства в Євросоюзі. Про це він сказав на форумі, організованому в Києві організацією "Українським вибором", передає радіо "Свобода".

"Я можу цілком офіційно послатися на осіб, що брали участь у переговорах з підготовки проекту угоди про асоціацію: вони багато разів від імені України ставили питання, щоб в угоді прописати хоча б перспективу членства України в Європейському Союзі, і офіційно було відмовлено. Тому мова не йде про інтеграцію в Євросоюз чи про якусь європейської інтеграції - йдеться зовсім про інше інтеграції", - сказав Суслов.

Він додав, що ЄС має більше 20 угод про зони вільної торгівлі з іншими країнами і вони не пов'язані з перспективою членства цих країн в Євросоюзі.

Читайте також: РФ поважатиме будь геополітичний вибір України, - Путін

"Якщо подивитися ідеологічно: як визначали місце України після розпаду СРСР, наприклад, Маргарет Тетчер або Збігнєв Бжезінський? Скрізь йдеться про один: місце України - це буферна зона. Тому якщо аналізувати з такою глобальної точки зору, що ми можемо підписати, - ми можемо підписати угоду про інтеграцію України фактично в буферну зону між Євросоюзом та Митним союзом. Така зона не буде стійкою, вона не буде привабливим місцем для інвестицій і, звичайно, вона створить додаткові проблеми", - зазначив представник України в МС.

Також Суслов додав, що "впевнений, що не потрібно чекати в листопаді цього року, коли, кажуть, буде чи не буде підписано угоду про асоціацію з ЄС, чи буде воно потім ратифікована чи ні. Треба рухатися шляхом поглиблення взаємовигідних відносин, сформованих і додатково можуть бути розвинені, між Україною та Росією та іншими країнами-членами Митного союзу".