ua en ru

Представник РФ в ООН звинуватив Київ у саботажі мирного врегулювання на Донбасі

Представник РФ в ООН звинуватив Київ у саботажі мирного врегулювання на Донбасі Фото: Віталій Чуркін

Росія стурбована відновленням військових дій на Донбасі, заявив Чуркін

Представник Росії в Організації об'єднаних націй Віталій Чуркін звинуватив українську сторону в саботажі процесу мирного врегулювання на Донбасі. Про це Чуркін заявив сьогодні під час екстреного засідання Ради безпеки ООН.

Чуркін заявив, що російська сторона бачить позитивні зміни в ситуації на Донбасі, зокрема, в демілітаризації Широкіно, а також відзначив певний прогрес у рамках консультацій між Києвом, Донецьком і Луганськом щодо проведення місцевих виборів.

"З цієї точки зору у нас є підозра, що той прогрес, ці позитивні новини могли бути пов'язані з провокаціями проти міст Донбасу. Можливо, саме Київ бажає продовження саботажу мирних заходів, можливо, Київ дратує такий розвиток подій і саме вони не дотримуються мінські домовленості", - заявив Чуркін.

Він зазначив, що пакет заходів по втіленню мінських домовленостей надає дорожню карту врегулювання кризи в Україні.

"Майже 4 місяці пройшло. Що було зроблено для втілення цих заходів? Відповідно до параграфу 2, повинен був розпочатись діалог щодо проведення місцевих виборів відповідно до українського законодавства та спеціального статусу Донбасу. Парламент України повинен був прийняти закон про особливий статус Донбасу... Сама територія була визнана окупованій, це перевернуло з ніг на голову мінські домовленості", - сказав представник РФ.

Чуркін також підкреслив, що Росія стурбована відновленням військових дій на Донбасі.

Зазначимо, 3 червня в Мар'їнці Донецької області відновилися активні бойові дії, в результаті яких, за даними ООН, загинули 28 людей.